У Кропивницькому презентували інтерактивний інструмент «Приховані інтереси»

Сьогодні, 24 квітня, у приміщенні Прес-клубу міста Кропивницького, відбулася презентація унікального інтерактивного інструменти «Приховані інтереси».

 

Проект створено експертами ГО «Антикорупційний штаб» для виявлення конфлікту інтересів серед депутатів та посадовців місцевих органів влади, а також полегшують пошук інформації для антикорупційних розслідувань. Регіональним партнером проекту у Кропивницькому є ГО «Асоціація Політичних Наук».

 

«Приховані інтереси» - це база даних усіх фірм, пов’язаних із депутатами та їхніми родичами. Пошук здійснюється за іменем чиновника, назвою чи кодом ЄДРПОУ компанії. Функція «автоматичний аналізатор» за лічені секунди знаходить збіг між базою депутатських компаній та змістом завантаженого документу.

 

«Сьогодні ми приїхали до Кропивницького з Києва, щоб розповісти про цей проект та можливості, які він надає. Цей ресурс значно спрощує і прискорює роботу журналістів та громадських активістів у боротьбі з корупцією», - говорить голова правління ГО «Антикорупційний штаб» - Галина Янченко.

На сьогоднішній день ресурс охоплює такі регіони, як Київ, Одеса, Дніпро, Харків, Львів, Житомир, Тернопіль, Івано-Франківськ та Кропивницький.

 

«Всього аналізували інтереси 47 фігурантів – міський голова, 4 заступники та 42 депутати. Результати проведених досліджень показало, що чотири депутати міської ради Кропивницького мають прихований інтерес – Дрига, Шамардін, Бєлов, Гребенчук», - розповідає голова ГО «Асоціація Політичних Наук", - 118 компаній пов'язані з депутатам міської ради Кропивницького та їх родичами. З них торгівлею займаються 23% компаній, виробництвом - 11%, операціями з нерухомістю - 15%, по 5% припадає на транспортні та будівельні компанії місцевих депутатів та ще 25% становлять компанії, що займаються іншими видами діяльності. Окрім того, у базі ми знайшли декілька благодійних фондів та громадських організацій, що пов'язані з місцевими депутатами», - розповідає голова ГО «Асоціація Політичних Наук" Дмитро Сінченко.

 

Незабаром планується представлення інтересів Верховної Ради України.

«Ми намагаємося використовувати лише офіційні дані. Серед них реєстр юридичних осіб та електронні декларації депутатів та їх родичів. Дані плануємо оновлювати щорічно, з оновленням декларацій депутатів», - розповіла аналітик ГО «Антикорупційний штаб» - Ольга Рибак.