Партійні осередки стали активніше допомагати кропивницьким депутатам організовувати прийом громадян

Більшість депутатів Кропивницької міської ради використовують для здійснення прийому виборців приймальні політичних партій. Це відбувається внаслідок посилення ролі партійних організацій у виборчому кодексі під час місцевих виборів, після чого роль партій посилилась і у міжвиборчий період.

 

Так, під час моніторингу, проведеного експертами Асоціації Політичних Наук в рамках всеукраїнської кампанії «Атестація депутатів місцевих рад», з’ясувалося, що 35 представників депутатського корпусу здійснюють особисті прийоми громадян у партійних приймальнях чи офісах. У всіх попередніх скликаннях Кропивницької міськради більшість депутатів здійснювали прийом громадян в окремих приміщеннях.

Йдеться про вісьмох депутатів від «Пропозиції», шістьох депутатів від “Європейської солідарності”, чотирьох депутатів від «Перспективи міста», двох депутатів із фракції ВО «Батьківщина», чотирьох депутатів від “ОПЗЖ”, чотирьох депутатів від «Рідного міста», одного депутата від «Нашого краю» та шістьох представників фракції «Слуга народу». 

 

Оскільки приміщення політичних партій також знаходяться або неподалік центральної частини Кропивницького, або навіть у самому центрі міста, такі місця для проведення прийомів громадян депутатами сприяють тому, що виборці можуть легко дістатися до зустрічі з депутатом. Зовнішня ознака того, що в приміщенні знаходиться приймальня депутата, а саме вивіска громадської приймальні, наявна на всіх партійних приймальнях та на більшості окремих приймалень депутатів. Відсутні вивіски лише на окремих приймальнях трьох депутатів міської ради (Вадим Дрига, Дмитро Терзов, Валерій Шутка).

 

Депутати і осередки політичних партій переважно використовують для інформування виборців про свій прийом офіційний сайт Кропивницької міської ради. На сайті міськради інформацію про прийом надали для оприлюднення всі 42 депутата, на партійному сайті – чотири депутата фракції «Рідне місто» (Олександр та Катерина Шамардіни, Наталя Кліменкова, Дмитро Овчінніков), на партійних сторінках в соцмережах 10 депутатів («Рідне місто» і «Слуга народу»), вони ж розмістили графіки прийому кожного депутата на дверях своїх партійних приймалень, а от використання особистих сторінок депутатів в соцмережах для інформування своїх виборців експерти АПН не виявили.

 

Найактивніше поширюють інформацію про прийом депутати від партії «Рідне місто». Вони розмістили цю інформацію на білбордах, а також розміщують оголошення біля під’їздів у своїх округах.

 

Депутати найчастіше отримують від виборців прохання про матеріальну допомогу. Саме це питання, з яким до них звертаються виборці, визначили найпопулярнішим (а інколи – єдиним) всі 42 депутати міськради. 35 депутатів згадують про питання ЖКГ та благоустрою, 11 – дорожнє господарство і вісім – юридичну допомогу.

 

Дмитро Сінченко, Асоціація Політичних Наук

 

Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад» за посиланням
Слідкуйте за оновленнями: 
На вебплатформі Атестація депутатів місцевих рад
В соціальній мережі Facebook на сторінці «Місцеві депутати. Атестація» 
На сайті ГО «Асоціація Політичних Наук»

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 16 міських рад обласних центрів України, а також підвищення поінформованості громадян про діяльність місцевих депутатів. Проєкт «Атестація депутатів місцевих рад» - ініціатива Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України», яка реалізується за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У 2018 році за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» було розроблено вебплатформу про діяльність місцевих депутатів http://attestation.in.ua  За реалізацію заходів проєкту в 15-ти регіонах відповідають представники партнерських громадських організацій. У Кропивницькому проєкт координує ГО «Асоціація Політичних Наук».