ПОНАД 50 ГРОМАДСЬКИХ ОРГАНІЗАЦІЙ ЗАКЛИКАЮТЬ СУДДІВ КСУ ДО ВІДСТАВКИ

Більш ніж 50 організацій підтримали заклик до негайної добровільної відставки всіх суддів Конституційного Суду України, які підтримали демонтаж антикорупційної реформи в Україні.

 

“Ухвалюючи це резонансне рішення, судді КСУ вийшли за рамки своїх повноважень та приймали його в умовах конфлікту інтересів. — ідеться у зверненні, — Наслідки рішення КСУ незворотні, понад 100 справ, які розглядав Вищий антикорупційний суд України та розслідувало Національне антикорупційне бюро України, закрито. Винних не буде покарано. Порушуючи зобов’язання, які Україна взяла на себе в рамках угоди з МВФ, ЄС та іншими міжнародними партнерами, країна ризикує втратити зовнішню фінансову підтримку, яка необхідна в період кризи».

 

Крім уже завданої суддями шкоди, зараз під загрозою подібного неправового рішення є закони про мову, земельну реформу, Вищий антикорупційний суд, Фонд гарантування вкладів. Відповідні подання вже на розгляді та в порядку денному КСУ і рішення по них можуть бути прийняті найближчим часом.

“Судді КСУ, які підтримали те ганебне рішення, мають добровільно піти у відставку. Це було б найкращим і найпростішим шляхом виходу з політичної і конституційної кризи. Проте це може статися тільки у разі, якщо вони ще мають крихту поваги до себе та держави. Україна не повинна бути їх заручницею”, — переконаний Дмитро Сінченко, голова Асоціації Політичних Наук.

 

Серед підписантів — Асоціація Політичних Наук, Transparency International Ukraine, ВО “Автомайдан”, Vox Ukraine, Фундація DeJure, Рух Чесно, ГО “Антикорупційний Штаб”, Центр громадського моніторингу та досліджень, Міждисциплінарний науково-освітній центр протидії корупції в Україні (ACREC), ГО “Центр економічної стратегії”, ГО “Разом проти корупції”, Українська школа політичних студій, ГО Незалежний антикорупційний комітет з питань оборони (НАКО), ГО “Електронна демократія”, YouControl, БО “100 ВІДСОТКІВ ЖИТТЯ”, Центр прав людини ZMINA, Рада громадського контролю при  НАБУ, Громадська рада при НАЗК та ін.

Конституційний суд України погодив забаганку народних депутатів від ОПЗЖ і скасував більшу частину антикорупційної реформи.

Прес-служба АПН