Місцеві вибори: як кропивницькі депутати політичні симпатії змінювали

Вже зовсім скоро в Україні відбудуться чергові місцеві вибори. Кропивницькі депутати нинішнього скликання також готуються вступити в бій за те, щоб не втратити свої місця у сесійній залі. 

Розглянемо, як депутати змінювали свої політичні симпатії, у розрізі фракцій міської ради нинішнього скликання. Почнемо з тих фракцій, чиї депутати виявились найбільш вірними та постійними у своїх переконаннях.. Це «Наш край», «Рідне місто» і «Батьківщина». Тут нема депутатів, які вирішили шукати щастя у передвиборчих списках інших політичних партій. 

 

Однак четверо з п'яти депутатів фракції «Опозиційний блок», які пройшли в раду від «ОБ», цього разу вирішили балотуватися від «ОПЗЖ». Лише Олександр Рокожиця йде за списками іншої сили, - це партія «Перспектива міста» Артема Стрижакова. Проте ці політичні сили дуже близькі ідеологічно, тому можемо констатувати, що поглядів Рокожиця теж не змінив, просто пішов у перспективнішу, як на його думку, партію. 

Депутати від фракції «Свобода», родина Капітонових, хоч не зрадила своїм переконанням, проте на вибори не йдуть – їх не зареєструвала ТВК. 

 

Місцева організація Радикальної партії Ляшка розмістила своїх депутатів одразу у три списки. Так, Рафаель Санасарян пристав до партії Артема Стрижакова. Сергій Бойко, який давно змінив симпатії з РПЛ на "Батьківщину", на вибори вирішив іти з політичною силою «За майбутнє». А Михайло Демченко, в свою чергу, обрав політичну силу Юлії Тимошенко. 

 

До "Батьківщини" приєднався і член фракції «УКРОП» Віталій Бєлов, який вже давно синхронно голосував саме з представниками цієї фракції. Лідер "укропівців" Михайло Бєжан та депутат Володимир Зайченко йдуть за списками «Слуги народу». А от Сергій Горбовський вирішив цього разу до міськради не балотуватись.

 

Також по різним спискам розсередилися члени фракції «Самопоміч». Віталій Пінчук подався до списків «Нашого краю», Олександр Артюх іде на вибори третім номером списку "Євросолідарності". А от Володимир Смірнов, який відзначався постійними протистояннями з міським головою Андрієм Райковичем, іде на вибори в списках партії «Пропозиція», яку власне і очолює нинішній міський голова. 

 

Члени колишньої фракції "БПП" розійшлися по різних списках. З "Європейською солідарністю" із десяти депутатів залишились лише Валентина Яремчук (яка раніше встигла вийти з "БПП" і очолити місцевий "Голос"), Юрій Деркаченко та Ігор Захаров. Сергій Калапа пішов на вибори з міським головою та «Пропозицією», Ігор Волков та Сергій Кріпак опинилися у списках «Слуги народу», Богдан Товстоган пішов разом "Нашим краєм", а Ігор Голофаєв і Андрій Кролевець вирішили ці вибори пропустити.

 

Наразі за постійними оновленнями кампанії можна слідкувати:

В соціальній мережі Facebook на сторінці «Місцеві депутати. Атестація»

Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад», про те як, здійснювалось оцінювання в попередні роки та про його результати можна дізнатись на сайті організації.

 

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 17 областей України, а також підвищення поінформованості громадян про діяльність місцевих депутатів. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями з 16-ти регіонів України за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У 2016 році апробація методології відбулася в місцевих радах Одеської області за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», з 2018-го року за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» відбувається розробка веб-платформи «Місцеві депутати. Атестація».