Як місцевим депутатам прозвітувати в умовах карантину: поради і корисні ресурси

Попри те, що четвертий рік повноважень місцевих депутатів закінчився ще в листопаді 2019 року, чимало обранців досі не прозвітували про підсумки своєї діяльності.

 

Звичайно, що найбільшим викликом для публічного звітування стало запровадження загальнонаціонального карантину, через що більшу частину березня і до сьогодні зникла можливість напряму взаємодіяти з виборцями. Посилилась ця проблема тим, що в окремих радах спеціальними рішеннями визначені конкретні строки звітування, що припадають саме на березень. Звісно, є й випадки ігнорування необхідності виконувати свій обов’язок щодо публічного звіту.

 

Тим не менш, ми в команді Громадської кампанії «Атестація депутатів місцевих рад» сподіваємось, що є ще такі місцеві депутати, які б хотіли прозвітувати. Їм ми пропонуємо використати нинішній період як привід перейти до більш технологічних рішень, вийти за звичні рамки та спробувати зробити це онлайн. 

Як же звітувати?

 

Тенденція розповсюдження захворювання на COVID-19 в Україні не вселяє стійкої надії на швидке припинення карантину, тому необхідно мати на увазі інші майданчики для інформування про свою роботу, аніж безпосереднє звітування перед громадянами на відкритій зустрічі. Ці майданчики дають змогу депутатові повідомити про свою діяльність за підсумками 2019 року, не виходячи зі своїх помешкань, а виборцям – отримати таку інформацію, так само перебуваючи в безпеці.

 

Статистика свідчить, що за останній місяць час, який люди проводять в соціальних мережах, значно збільшився. А отже, час, який всі ми зараз проводимо онлайн, можна використати з користю.

 

Проводячи захід онлайн, варто звернути увагу на завчасне повідомлення про свої плани:

-                     Розмістіть відповідні анонси на своїх сторінках в соціальних мережах

-                     Поінформуйте редакції місцевих ЗМІ

-                     Повідомте про онлайн захід громадян, які звертались до вас особисто раніше

-                     Попросіть зробити анонс свою місцеву раду

-                     Варто залучити до анонсування звіту активістів на виборчому окрузі, які розповсюдять інформацію серед жителів

-                     Якщо є певні кошти, можна зробити рекламу публікацій з анонсом в соцмережах.

 

Що більше людей знатиме про ваші плани, то більше шансів, що вас побачать і почують. Окрім того, все, що відбувається онлайн, можна записати на відео та аудіо і зберегти, а також продовжувати поширювати вже після завершення вашого віртуального заходу.

 

Технологічні рішення

 

Плануючи звітний захід онлайн, не забувайте у налаштуваннях свого акаунту у соцмережі відкрити доступ до перегляду та коментування всім користувачам.

 

Майданчики, які допоможуть прозвітувати і не вимагають додаткової техніки, окрім ПК/ноутбука або телефона (бажано також мати навушники із мікрофоном, але не обов’язково):

 

1.                 Facebook

Соціальна мережа є одним із найбільш популярних майданчиків, де проводить свій час значна кількість українців, які цікавляться суспільно-політичним життям. На Facebook можна провести звіт, скориставшись функцією «Відео наживо». Таким чином, з’являється можливість у прямому ефірі розповісти про підсумки своєї діяльності, одразу отримати запитання і тут же на них відповісти

 

2.                 Youtube

Схожий формат із Facebook: у правому верхньому куточку необхідно натиснути на камеру з плюсиком і далі обрати опцію «Почати трансляцію». Цей майданчик також дозволяє у прямому ефірі розповісти про свою діяльність і відповісти на питання.

 

3.                 Instagram

Варто взяти до уваги, що за відсутності популярного акаунту сенсу планувати звіт на цьому майданчику нема. Якщо ж ви уже досить популярні в цій мережі, то краще розбити звіт на невеликі частини і через прямі ефіри та сторіз оприлюднювати інформацію про свою діяльність. Якщо скористатися функцією прямого ефіру, то на питання користувачів можна буде відповідати одразу. Якщо розміщувати короткі відеосторіз, питання надходитимуть у приватні повідомлення.

 

4.                  Конференц-сервіси (Skype, Zoom, Webex, Hangout Meet і т.п.)

Такі платформи будуть відтворювати реальні умови проведення попередньо організованої зустрічі з громадянами. Потрібно заздалегідь особисто запросити потенційних зацікавлених:  голів ОСББ, СОНів, представників громадськості тощо. Також треба заздалегідь поінформувати користувачів про потребу встановити необхідне програмне забезпечення. Втім свої онлайн-зустрічі ви також можете транслювати live в тих же Facebook та Youtube. 

 

Під час прямих трансляцій, що ведуться з ПК/ноутбуку, можна використовувати наочні матеріали й показувати їх під час трансляції. Це можуть бути фото, інфографіка тощо. Наприклад, можна зробити презентацію, що міститиме тезу і фото, яке візуалізує цю тезу. Для виготовлення простих інфографік можна скористатися такими ресурсами як, наприклад, Infogram або Canva.

 

Навіщо місцевим депутатам звітувати?

 

По-перше, тому що цього вимагає закон. Цей обов’язок зазначений у законі «Про статус депутатів місцевих рад». Так, згідно з ч. 3 ст. 11, депутат є відповідальним перед виборцями свого виборчого округу і їм підзвітним. Статтею 16 врегульовані питання щодо частоти звітування та змісту звіту.

 

Депутат місцевої ради зобов’язаний прозвітувати перед виборцями не рідше одного разу на рік.

 

Звіт депутата місцевої ради повинен містити:

• відомості про його діяльність у раді та в її органах, до яких його обрано;

• про його роботу у виборчому окрузі;

• про прийняті радою та її органами рішення, хід їх виконання;

• про особисту участь в обговоренні, прийнятті та в організації виконання рішень ради, її органів;

• про виконання доручень виборців свого виборчого округу.

 

По-друге, практика звітування перед громадою демонструє виборцями рівень відповідальності та підхід депутата щодо виконання представницьких функцій.