Кропивницькі підприємці вимагають припинити тиск на малий та середній бізнес

У рамках проекту «Від якісної комунікації до участі громади у прийнятті рішень», відбулось обговорення проблем законодавчих змін у регулюванні діяльності ФОПів. Захід провели за участю представників громадських об’єднань підприємців, суб’єктів господарювання, депутатів, їх помічників та журналістів - повідомляє прес-служба «АПН».

 

Присутні обговорили норми законів України від 20 вересня 2019 року № 128-IX «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та інших законів України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг» та № 129-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі і послуг», їх вплив на розвиток підприємницького середовища області.

 

«Сьогодні ми спостерігаємо наступ на права підприємців і загалом на економічні свободи, що у свою чергу призводить до масових акцій протесту. Набагато краще було б не доводити людей до відчаю, а радитись перед прийняттям тих чи інших законів із зацікавленими сторонами. У Кропивницькому така дискусія відбулась. Всі присутні учасники мали спільну позицію: впровадження РРО для платників єдиного податку не матиме позитивного економічного ефекту для країни вцілому, знищить безліч мікропідприємців, зменшить місцевий бюджет. Для повноцінної дискусії не вистачило хіба що опонентів», – говорить голова Асоціації Політичних Наук Дмитро Сінченко.

За словами лідера руху «SAVE ФОП» у Кропивницькому Тетяни Коваленко, такі дискусії дуже важливі. «Ми маємо збиратись, маємо говорити і приходити до спільного знаменника у розумінні наших вимог. Сьогодні влада взялась за ту частину українців, яка ніколи нічого не просила у держави. Ми лише створювали робочі місця, зайнятість для себе і платили податки та збори. Кожна влада перед виборами обіцяє нам лібералізацією, а на виході ми отримуємо ситуацію, коли це вже зовсім і не спрощена система виходить»

 

Більшість підприємців обурені тим, що нові закони приймались поспіхом, без публічних обговорень та дискусій. Влада навіть не дослухалась до негативних висновків та рекомендацій регуляторної служби. Так, завідувач Сектору Державної регуляторної служби у Кіровоградській області Наталія Оніщенко довела до відома присутніх розраховані Державною регуляторною службою прогнозні витрати бізнесу, насамперед, платників податків другої та третьої груп єдиного податку на адміністрування процесів застосування реєстраторів розрахункових операцій.

 

Такі витрати становитимуть орієнтовно 22,35 млрд грн, а сумарні додаткові витрати малого бізнесу на обов’язкове впровадження РРО для платників єдиного податку другої групи незалежно від виду діяльності та обсягів доходів прогнозно складуть 11,128 млрд грн.

 

«Одними із принципів державної регуляторної політики, визначеними статтею 4 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» є ефективність – забезпечення досягнення внаслідок дії регуляторного акта максимально можливих позитивних результатів за рахунок мінімально необхідних витрат ресурсів суб’єктів господарювання, громадян та держави, та збалансованість – забезпечення у регуляторній діяльності балансу інтересів суб’єктів господарювання, громадян та держави», - наголосила Наталія Оніщенко.

 

Натомість, підприємницька спільнота Кіровоградщини занепокоєна впровадженням цих законодавчих актів та вважає, що при їх прийнятті не дотримані зазначені принципи регуляторної політики. Так, законами передбачається збільшення та здорожчання процедур адміністрування малого та мікропідприємництва, що може змусити підприємців призупиняти або скорочувати свою діяльність, або взагалі шукати нові місця заробітку, у тому числі в інших країнах, спровокувати делегалізацію ведення господарської діяльності. За дослідженням Громадської організації «Інститут соціально-економічної трансформації» заниження оборотів ФОП може привести до втрат бюджету на рік від 2 до 2,5 млрд грн.

 

Отже прийняті закони можуть мати зворотний ефект та призведуть до надмірного фінансового тиску на легальний малий та мікробізнес, зменшення податкових надходжень, збільшення перевірок контролюючими органами, зменшення чесної конкурентної боротьби і жодним чином не справлятимуть вплив на податкову дисципліну в цілому.

 

Всі присутні одностайно наголосили про необхідність скасування законів № 128 та № 129 або внесення змін до законодавства в частині спрощення адміністративних процедур для фізичних осіб – підприємців при застосуванні реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг.

 

Учасники «круглого столу» напрацювали ряд пропозицій до законодавства, у тому числі щодо регуляторної діяльності, та передали пропозиції народним депутатам України від Кіровоградської області. Однією з основних вимог, яку ставлять ФОПи перед народними обранцями, стала підтримка законопроектів №2644 та №2645.

 

Проєкт «Від якісної комунікації до участі громади у прийнятті рішень» триватиме до кінця травня. Він реалізується в межах Програми USAID «РАДА: відповідальність, підзвітність, демократичне представництво», що виконується Фондом Східна Європа.