У Кропивницькому один із найнижчих рівнів прозорості комунальних підприємств

Прозорість комунальних підприємств є важливою сферою для покращення публічності місцевих рад. І тут роль відіграє не лише стандартна публікація фінансових звітів. Комунальні підприємства мають доглядати за майном міста, «заробляти» гроші для міського бюджету чи надавати населенню ті послуги, які не охоплює приватний бізнес.

 

У лютому Трансперенсі Інтернешнл Україна оприлюднила Рейтинг прозорості міст за 2019 рік. Окремою сферою, яку оцінювали аналітики, є прозорість комунальних підприємств. Відповідно до розробників методології, вона є третьою за важливістю, адже за виконання індикаторів можна отримати 10 балів зі 100.

Програма "Transparent cities/Прозорі міста" заснована у 2017 році українським представництвом глобального руху Transparency International. Метою програми є подолання корупції в органах місцевого самоврядування та дотримання найкращих практик в прозорості та підзвітності. Рейтинг прозорості 100 найбільших має ряд показників, згідно з якими порівнюються муніципалітети: відкритість інформації про роботу органів влади, участь громадськості у процесі прийняття рішень, прозорість інвестиційної сфери, бюджетування, закупівель тощо.

 

Для укладання рейтингу у сфері прозорості комунальних підприємств (КП) аналізують:

·         Чи оприлюднені фінансові звіти КП;

·         Відомості та контактні дані про КП;

·         Чи зареєстровані КП на Єдиному веб-порталі використання публічних коштів;

·         Чи оприлюднені біографії керівників КП;

·         Наявність створених наглядових рад за участі депутатів та представників громадськості;

·         Оприлюднення деталей щодо винагород керівників КП;

·         Публікації річних звітів керівників та наглядових рад;

·         Чи був проведений зовнішній незалежний аудит КП;

·         Чи оприлюднено інформацію про розмір та порядок формування тарифів.

На сьогодні у 5-ти містах України, серед яких Кропивницький, Тернопіль, Рівне, Чернівці та Богуслав, в рамках проєкту який виконує Інститут висвітлення війни та миру (IWPR) за підтримки МЗС Королівства Норвегії здійснюється аналіз комунальних підприємств. Для цього дослідження використовується більш вузько профільна та більш комплексна Методологія дослідження публічності комунальних підприємств, що розроблена в рамках проєкту “Центр громадського контролю “Дій” громадською організацією “Центр громадського моніторингу та аналітики”.

 

Навесні громадські активісти презентуватимуть результати прозорості та публічності КП, загальноміські рейтинги згідно з вимогами законодавства України та кращих практик.

Автори: команда ГО “Центр громадського моніторингу та аналітики”