Голову АПН Дмитра Сінченка втретє обрано співголовою коаліції "Рада Експертів"

Про здобутки і перемоги за поточний рік, виконання Дорожньої карти реформ, а також плани на наступний рік – розповіли експерти коаліції «Рада Експертів» на підсумковій пресконференції «Рада Експертів: досягнення за рік роботи коаліції».

 

«Дуже приємно, що наша коаліція розвивається. На початку  нас було 22 громадських організацій, а на сьогодні нас 32. Ми можемо говорити про зростання авторитету коаліції. Всі, хто входить до неї були залучені до найбільш значущих процесів, що відбувалися у Кропивницькому. Соціальних, політичних, культурних, екологічних. Саме можливість консолідувати ресурси, експертність – дає позитивний результат для міста та області загалом. Протягом року наші експерти та експертки були представлені на багатьох значущих заходах Національного масштабу», - розповіла Вікторія Талашкевич, співголова коаліції громадських організацій «Рада Експертів», координаторка ГО "Прес-клуб реформ". 

«Наша коаліція була визнана на Всеукраїнському рівні. Ми отримали відзнаку у категорії «Найкраща експертиза» та у категорії «Найкращий нормотворець». Кращих з кращих обирали авторитетні експерти Реанімаційного Пакету Реформ шляхом відкритого та прозорого моніторингу серед 18 регіональних коаліцій. Найголовнішим здобутком за рік є прийняття нового варіанту Статуту громади міста. Статут, запропонований нашими експертами, вже вступив у дію, і це – реальна перемога для громадськості Кропивницького. Зусиллями експертів Кропивницький став одним із 30-ти міст України, які приєдналися до системи “ProZorrо.Продажі”.

 

Разом із цим проектом експерти просунули ще одну ініціативу – приєднання міста до порталу «Відкритий бюджет». Також проадвокатовано  процедуру участі громадськості в формуванні та ухваленні місцевого бюджету. Відповідно до Бюджетного регламенту, який запропонували експерти, проект річного бюджету мають оприлюднювати на сайті міської ради перед затвердженням. Якщо громадськість не погоджується із рішенням, то на публічних обговореннях може внести власні пропозиції. Коаліція організацій “Рада Експертів” продовжує працювати над змінами в місті, шляхом конструктивного діалогу з владою та якісними пропозиціями», - зазначив Дмитро Сінченко, співголова коаліції громадських організацій «Рада Експертів», голова ГО «Асоціація Політичних Наук».

 

«Рік тому ми домоглися збільшення фінансування на поділ на підгрупи при вивченні української мови в школах міста та кількість груп продовженого дня. Цього року нам знову доводиться відстоювати ці напрямки, адже міська влада постійно намагається зекономити на них. Також протягом року ми продовжуємо інформаційну, консультативну роботу щодо прав та обов’язків всіх учасників освітнього процесу, щодо моніторингу закупівель в закладах освіти міста, щодо важливості саме добровільності благодійних внесків. Одним з головних стратегічних напрямків є ухвалення міською радою рішення про обов’язковість переходу на автономію від управління освіти шкіл та садків Кропивницького», - пояснила Олена Бринза, провідна експертка робочої групи реформа освіти «Ради Експертів», голова ГО «Батьківська рада Кропивницького».

 

«Просвітницькі заходи дуже важливі, адже вони формують культурний ландшафт в нашому місті. Ми провели протягом року десятки зустрічей з письменниками, виконавцями, краєзнавцями. Також важлива декомунізація. Вона пройшла, але на місцях багато чого не зроблено. Тому саме декомунізацію ми як громадські організації взяли під контроль. Це перейменування вулиць Кропивницького, знайомство мешканців цієї вулиці з біографією людини, на честь якої вулицю було перейменовано. Такі зустрічі тривають і зараз. Також зараз дуже важливий новий Закон про мову. Ми проводили акцію «Мова має значення». Розповідаємо молоді, чому так важливо спілкуватися рідною мовою. У планах у нас зараз запуск нової хвилі мовного моніторингу», - Олександр Ратушняк, провідний експерт робочої групи з політики національної пам’яті «Ради Експертів», голова Кропивницького обласного осередку ВУТ «Просвіта».

 

«Ми виокремили напрямки в реформі медицини, де мали обов’язково брати участь. Це автоматизація медичних закладів, процес заключення декларації із сімейними лікарями, реформування медичної допомоги в закладах відбування покарання. Ми моніторили всі ці напрямки, проводили низку Форумів, де відпрацьовували спільні рішення з представниками медичної сфери. Ми розробили разом з міським управлінням охорони здоров’я перспективний план розвитку Кропивницького госпітального округу. Ми продовжуємо працювати в цих напрямках» - Володимир Бочаров-Туз, провідний експерт робочої групи з медичної реформи «Ради Експертів», секретар Госпітальної ради Кропивницького госпітального округу.

 

Після завершення пресконференції «Рада Експертів» провела загальні збори коаліції, на яких було затверджено оновлену «Дорожню карту реформ Кропивниччини», оновлений рейтинг організацій-членів та обрано новий склад Правління РЕ.

 

Цього разу співголовами Правління обрали Дмитра Сінченка та Олену Бринзу, а членами Правління Вікторію Талашкевич, Віталія Приходька, Володимира Бочарова-Туза, Павла Топчія та Олександра Ратушняка.

 

Пресслужба коаліції громадських організацій «Рада Експертів»

 

Захід відбувся у рамках Проекту «Дорожня Карта Реформ Кропивницького», який втілюється «Прес-клубом Реформ» в рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні. Зміст цієї публікації є винятковою відповідальністю «Прес-Клубу Реформ» i не обов’язково відображає погляди USAID чи уряду США.