Кропивницька міськрада зібралась на засідання лише з другої спроби

У Кропивницькому 27 серпня з другої спроби таки відбулось засідання 16 сесії міської ради. Попередня спроба провести засідання 20 серпня виявилась невдалою через суперечки щодо перерозподілу бюджетних коштів. Міський голова наполягав на виділенні додаткових коштів на інфраструктурний проект – реконструкцію арки, що сполучає дві частини міста, проте більшість депутатів мали свої пропозиції. Однак суперечності вдалось владнати і сесія відбулася.

 

Засідання відкрили 33 депутати із 42. Віталій Бєлов, Вадим Дрига, Сергій Кріпак, Олег Краснокутський, Олександр Рокожиця, Рафаел Санасарян, Богдан Товстоган, Валерій Шутка, Валентина Яремчук були відсутніми на початку засідання.

 

Щоправда, Вадим Дрига, Богдан Товстоган та Олег Краснокутський згодом з’явились у сесійній залі, і були там до кінця засідання, на відміну від своїх колег, які закінчення засідання так і не дочекались. Йдеться про Ігоря Волкова, Юрія Гребенчука, Сергія Горбовського, Юрія Деркаченка, Ігоря Захарова, Григорія Сергієнка та Володимира Смірнова.

Дві фракції міськради, а саме “БПП «Солідарність» та «Опозиційний блок», як ми і прогнозували у попередній статті, оголосили про саморозпуск. Натомість було створено групу «Європейська солідарність», до якої увійшли троє колишніх членів “БПП”, тобто – лише третина колишньої фракції: Юрій Деркаченко, Ігор Голофаєв та Ігор Захаров.

 

На цій же сесії депутати проголосували за затвердження «Порядку сприяння проведенню громадської експертизи діяльності Міської ради міста Кропивницького та її виконавчих органів» та «Бюджетного регламенту», прийняття яких вже тривалий час вимагали члени коаліції громадських організацій «Рада експертів».

 

На думку прес-служби міської ради, головним питанням порядку денного сесії стало коригування міського бюджету на 2019 рік, якого очікували передусім працівники освіти і охорони здоров’я, будівельники і комунальники. 

 

На засіданні депутати проголосували за внесення змін до бюджету, в результаті чого педагоги та медики отримають зарплатню, а спеціалісти КП «Теплоенергетик» продовжать підготовку свого теплового господарства до нового опалювального сезону. Під час голосування майже всі присутні проголосували «за». Утримався лише Ігор Волков, колишній керівник колишньої фракції “БПП”.

 

За словами начальниці фінуправління міськради Любові Бочкової, обговорення проекту рішення і його розгляд на постійних комісіях проводилися надзвичайно активно. Власне, саме суперечки довкола цього проекту не дали зібрати сесію попереднього разу. Депутати міської ради внесли низку своїх пропозицій і зауважень. 

 

Галузь освіти буде додатково профінансована на 10 мільйонів гривень: по п’ять мільйонів на виплату заробітної плати вчителям загальноосвітніх закладів та на оплату праці і виплату стипендій в системі професійно-технічної освіти. Ще 10 мільйонів гривень – управлінню охорони здоров’я, з яких вісім мільйонів спрямують на зарплатню медикам за першу половину серпня, а два мільйони, що залишились, підуть на розрахунки за спожиті бюджетними закладами енергоносії.

 

Необхідну фінансову допомогу отримає і КП «Теплоенергетик». Додаткові 15 мільйонів гривень будуть використані для виконання регламентних робіт на котло-насосному обладнанні і нагального ремонту інженерних мереж, арматури і контрольно-вимірювальних приладів. Хоча проблеми розбалансованості та зношеності тепломереж ці кошти, на жаль, все одно не вирішують.

 

На продовження будівельних робіт на арці по вулиці Ельворті спрямували додатково 12 мільйонів гривень (це питання викликало найбільше суперечок під час засідань депутатських комісій, на виділенні коштів наполягав міський голова), на завершення зведення житлової багатоповерхівки по вулиці Жадова  – один мільйон і на реконструкцію корпусу музичної школи №1 імені Нейгауза – близько трьох мільйонів гривень.

 

Наразі, за постійними оновленнями кампанії можна стежити: 

В соціальній мережі Facebook на сторінці «Місцеві депутати. Атестація».

Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад».

Про здійснення ініціативи в Кіровоградській області звертайтесь до Громадської організації «Асоціація Політичних Наук», presscentr5@gmail.com.

 

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 17 областей України, а також підвищення поінформованості громадян про діяльність місцевих депутатів. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями з 16-ти регіонів України за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У 2016 році апробація методології відбулася в місцевих радах Одеської області за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», з 2018-го року за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» відбувається розробка веб-платформи «Місцеві депутати. Атестація». В місті Кропивницький за реалізацію ініціативи відповідає ГО «Асоціація Політичних Наук».