Невисока явка та відсутність значних порушень – так пройшли позачергові парламентські вибори на Кропивниччині

ГО «Асоціація Політичних Наук», член коаліції «Рада Експертів», забезпечила своїми спостерігачами всі п’ять виборчих округів Кропивниччини (99, 100, 101, 102, 103), та один округ Вінничини (14).

 

«Загалом порушень мало. Це констатували і наші спостерігачі, і спостерігачі від інших організацій. Найбільше порушень стосувалися низького рівня підготовки членів ДВК, або через правовий нігілізм виборчих штабів. Тому маємо констатувати, що порушення виборчого процесу не є такими, що впливають на результат виборів. Інша справа, що легітимність самого виборчого процесу залишається під сумнівом, адже підстав для дострокових виборів не було, а рішення Конституційного суду з цього приводу було досить суперечливим. Також маємо констатувати дуже низький рівень політичної дискусії, нереалістичні обіцянки політиків, високий рівень популізму, але цих питань закон, на жаль чи на щастя, не регулює…», - резюмував Дмитро Сінченко, співголова коаліції «Рада Експертів», голова ГО «Асоціація Політичних Наук». 

Нагадаємо, ГО «Асоціація Політичних Наук» - одна з 50 громадських організацій, що офіційно отримала дозвіл від ЦВК спостерігати за виборчим процесом на позачергових виборах народних депутатів, що відбулися  21 липня 2019 року. До обов’язків спостерігачів входило бути  присутнім на виборчих дільницях, спостерігати за виборчим процесом, фіксувати порушення, моніторити процес підрахунку виборчих бюлетенів.

 

Протягом виборчого дня спостерігачі фіксували лише технічні порушення, що не вплинули на результати позачергових виборів. Серед них такі, як видача бюлетенів без паспорту, винесення бюлетенів за межі ДВК, переписування протоколів комісій  ДВК.

 

Пресслужба АПН