Без участі громади – так проходить бюджетний процес у Кропивницькому

фото - сайт "Гречка"
фото - сайт "Гречка"

Розробка та затвердження бюджетних програм міською владою Кропивницького – процес закритий та проходить  без участі громади. До таких висновків прийшли експерти ГО «Асоціація Політичних Наук» та коаліції «Рада Експертів». Про це експерти заявили на презентації результатів моніторингу бюджетних програм.

Моніторинг було проведено в період з листопада 2018 року до лютого 2019 року.

 

Досліджено дві програми:

 «Програма капітального будівництва, реконструкції та капітального ремонту об’єктів комунального господарства та соціально-культурного призначення міста Кропивницького на 2016-2018 роки»

«Програма природоохоронних заходів місцевого значення на 2018 рік»

 

Оцінку проводили згідно «Методології оцінки якості міських бюджетних програм» (автор - Володимир Тарнай, експерт Центру «Ейдос»).

Результати дослідження:

  • У виконкомі міської ради міста Кропивницького відсутній порядок залучення громади міста до бюджетного процесу та до підготовки бюджетних програм.
  • Під час планування заходів бюджетної програми не проводиться опитування представників громади, громадських організацій, експертів та депутатів.
  • Відсутня практика публічного захисту бюджетних запитів головним розпорядником бюджетних коштів, не визначаються часові рамки для кожного запланованого заходу бюджетної програми.
  • Відсутнє порівняння досягнутих показників програм із показниками попереднього року та із середніми показниками аналогічних програм по країні.
  • Відсутня практика публічного звітування головного розпорядника бюджетних коштів про виконання програм на депутатських комісіях (чи у інший спосіб), а також публічне обговорення звітів.

 

"Нещодавно в Україні було прийняте нове законодавство щодо бюджетного процесу органів місцевого самоврядування. Проте на місця ці зміни ще не докотились, тому наші бюджетні програми вкрай неякісні. Ми оцінили важливі бюджетні програми міста і дали свої рекомендації депутатам і міському голові щодо їх вдосконалення", - розповів Дмитро Сінченко, голова ГО "Асоціація Політичних Наук" та співголова коаліції "Рада Експертів".

 

Даний моніторинг було реалізовано ГО «Асоціація Політичних Наук» та ГО «Богуслав Січ», спільно з коаліціями громадських організацій «Рада Експертів» (м. Кропивницький), «Коаліція Реформ Богуславщини» (м. Богуслав), Запорізька Рада Реформ (м. Запоріжжя), Коаліція ГО "Тернопільський центр реформ" (м. Тернопіль) та ГО «Нові активні Українці» (м. Хмільник) за підтримки «Інституту висвітлення війни та миру» (IWPR).

Прес-служба АПН