Громрада підтримала заклик «Ради Експертів» перейменувати область на Кропивницьку

Сьогодні Правління Громадської ради при виконавчому комітеті міської ради міста Кропивницького, розглянувши звернення Громадської ради при Кіровоградській облдержадміністрації щодо підтримки перейменування області на «Центральноукраїнську», та від Кропивницької коаліції громадських організацій «Рада Експертів» - щодо підтримки перейменування області на «Кропивницьку», підтримала другу пропозицію.

 

«Це логічне і очікуване рішення. Сподіваюсь, скоро ми нарешті отримаємо нову назву нашої області – «Кропивницька область»! Це чудова гарна назва. На жаль, маємо долати значну протидію цьому як із боку проросійських сил, так і з боку тих, хто свідомо чи несвідомо ведеться на їх маніпуляції. Так, останнім часом ми спостерігаємо хвилю «альтернативних пропозицій» щодо перейменування області на Центральноукраїнську чи інші варіанти. Але де ж вони були рік тому, коли готувався проект рішення щодо Кропивницької, коли проект Постанови проходив складну процедуру у Верховній Раді та Конституційному Суді? На жаль, всі рухи щодо інших варіантів назви – лише спроба запобігти завершенню декомунізації», - прокоментувала рішення Громадської ради керівник Секретаріату коаліції «Рада Експертів», представниця Асоціації Політичних Наук Олена Сінченко.

Нагадаємо, 18 травня 2018 року, у Верховній Раді України зареєстрували законопроект про перейменування Кіровоградської області. Співавторами Законопроекту №8380 “Про внесення змін до статті 133 Конституції України (щодо перейменування Кіровоградської області)” значаться 153 народні депутати.

 

20 листопада 2018 року, депутати Верховної Ради України перейменували Кіровоградський район на Кропивницький і направили на розгляд Конституційного суду України проект рішення про перейменування Кіровоградської області.

 

А 5 лютого цього року КСУ визнав конституційним цей проект рішення.

 

У Пояснювальній записці до Законопроекту №8380 “Про внесення змін до статті 133 Конституції України” написано, що перейменування Кіровоградської області здійснено відповідно до Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки».

 

Зокрема, у ньому визначено, що до символіки комуністичного режиму зокрема належать «назви областей, у яких використані імена або псевдоніми осіб, які обіймали керівні посади в комуністичній партії (посаду секретаря районного комітету і вище), вищих органах влади та управління СРСР».

 

Кіровоградська область отримала свою назву відповідно до назви обласного центру – м. Кіровограда.

 

А місто було назване на честь Сергія Кірова, який обіймав керівні посади в комуністичній партії: був членом Політбюро ЦК ВКП(б) (вищого партійного органу Комуністичної партії), першим секретарем Ленінградського міського комітету ВКП(б), а також секретарем ЦК ВКП(б).

 

Отже, назва «Кіровоградська область» – є символікою комуністичного режиму. А відповідно до статті 4 вищезазначеного Закону України «публічне використання символіки комуністичного тоталітарного режиму … на всій території України заборонено».

 

До того ж Сергій Кіров вважається одним з організаторів масових репресій, в тому числі й проти українців, а також ідейним натхненником Постанови ЦВК і РНК СРСР «Про охорону майна державних підприємств, колгоспів і кооперації та зміцнення суспільної (соціалістичної) власності» від 7 серпня 1932 року, яка отримала у народі назву «Закону про п’ять колосків».

 

Відповідно до розпорядження голови облдержадміністрації від 12 листопада 2015 року №444-р «Про проведення громадських слухань з питань перейменування Кіровоградської області» 18 листопада 2015 року відбулися громадські слухання щодо перейменування Кіровоградської області, на яких пропонувалося перейменувати область після перейменування обласного центру і надати їй назву відповідно до нової назви обласного центру.

 

Прес-служба коаліції «Рада Експертів»

 

«Рада експертів» (РЕ) - коаліція громадських організацій Кропивниччини. Була створена на початку 2016 року як партнерство активістів, і реорганізована у коаліцію навесні 2017 року за зразком та за сприяння Реанімаційного Пакету Реформ. До складу РЕ увійшли 27 найбільш потужних організацій громадянського суспільства міста Кропивницького та Кіровоградської області.

Проект «Дорожня Карта Реформ Кропивницького» втілюється «Прес-клубом Реформ» в рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні. Зміст цієї публікації є винятковою відповідальністю «Прес-Клубу Реформ» i не обов’язково відображає погляди USAID чи уряду США.