Дорожня карта реформ Кропивниччини: шанс на зміни

У Кропивницькому стартував проект «Дорожня Карта Реформ Кропивницького», який втілюється коаліцією громадських організацій «Рада Експертів». Про це на прес-конференції, яка відбулась 4 грудня в приміщенні Кропивницького Прес-клубу Реформ, розповіли члени та експерти коаліції.

 

На заході було представлено новий склад правління коаліції, до якого увійшли Павло Лісниченко, Володимир Бочаров-Туз, Олександр Ратушняк, Павло Топчій, Сергій Кашуба, а також Дмитро Сінченко та Вікторія Талашкевич, яких було обрано співголовами правління.

 

Окрім того, журналістам було презентовано ДКР на 2019-2020 роки, напрацьовану робочими групами «Ради Експертів». Експерти визначили перелік надважливих для громади міста питань, над якими працюватиме коаліція у складі 26 громадських організацій.

 

«У нас діють  досить багато громадських об’єднань і рухів. Вони активно працюють над виявленням корупції, здійснюють моніторинг діяльності органів місцевого самоврядування, допомагають незахищеним верствам населення, захищають права громадян та налагоджують зв’язки між владою, громадськістю та ЗМІ. Однак їхню діяльність важко назвати системною. Саме тому ми вирішили об’єднатись, напрацювати ДКР, написати проект для її втілення. Це шлях до вирішення цілої низки проблем, які існують в нашому регіоні. Комплексний підхід та системне виконання всієї ДКР, сприятиме підвищенню рівня інвестиційної привабливості міста, підвищенню якості місцевих політик та послуг, зниженню корупційних ризиків, зростанню рівня залучення громадян до вирішення місцевих питань та розвитку громадянського суспільства в регіоні», - розповів Дмитро Сінченко, співголова правління «Рада Експертів» та голова Асоціації Політичних Наук.

Проект «Дорожня Карта Реформ Кропивницького» адмініструється організацією «Прес-клуб Реформ», директоркою якої є ще одна співголова правління коаліції Вікторія Талашкевич.

 

«Участь нашої організації у Коаліції «Рада Експертів», це ще один крок до просування на Кіровоградщині європейських стандартівсвободи слова, демократії, прав та свобод, активної участі кожної людини у суспільному житті. Новий проект Ради Експертів дасть можливість не тільки розширити рамки діяльності всіх організацій, залучених до Коаліції, але й посприяє загальній активізації громади, у тому числі молоді із незахищених соціальних груп. Наша організація виявила бажання стати адміністратором такого гранту і була обрана для цього ще попереднім складом правління», - розповіла Вікторія.

 

В рамках проекту будуть втілюватись пункти ДКР, які стосуються реформи місцевого самоврядування, медицини, політики національної пам’яті, житлово-комунального господарства та озеленення. Так, планується розробити цілий ряд нормативно-правових актів, які покликані покращити ситуацію в місті. Це і нова Програма з озеленення, і Концепція топонімічної політики, і Стандарти написання та оцінювання місцевих бюджетних програм. Всього таких НПА за проектом заплановано 7, але це не вичерпна цифра.

 

Основним напрямком діяльності за проектом стане залучення широких верств населення до вирішення важливих для міста питань. Для цього протягом всього року, в рамках діяльності коаліції, працюватимуть дискусійні клуби та Реформ Хаби.

 

«Рада експертів» (РЕ) - коаліція громадських організацій Кропивниччини. Була створена на початку 2016 року як партнерство активістів, і реорганізована у коаліцію навесні 2017 року за зразком та за сприяння Реанімаційного Пакету Реформ. До складу РЕ увійшли 26  найбільш потужних організацій громадянського суспільства  міста Кропивницький та Кіровоградської області.

 

Проект «Дорожня Карта Реформ Кропивницького» втілюється «Прес-клубом Реформ» в рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні. Зміст цієї публікації є винятковою відповідальністю «Прес-Клубу Реформ» i не обов’язково відображає погляди USAID чи уряду США.