Легалізувати не можна заборонити. АПН провела засідання дискусійного клубу

Вчора Асоціація Політичних Наук організувала дискусійний клуб на тему легалізації легких наркотиків, проституції та порнографії.

 

У дискусії взяли участь люди різних вікових категорій. Легалізацію в Україні обговорювали поліцейські, журналісти, студенти, медики, громадські активісти та інші зацікавлені. Всього присутніх було близько 30 осіб.

 

За словами одного з організаторів клубу, керівника інформаційного департаменту Асоціації Політичних Наук Олени Сінченко, велика кількість розвинених країн давно легалізувала вживання канабісу:

 

"Я промоніторила ситуацію з легалізацією всякого різного в світі… Насправді країн, в яких легалізований канабіс дуже багато. Це абсолютно всі країни Південної Америки. Я навіть не виписувала, тому що це реально всі країни. Також це й Австралія, Нова Зеландія, Туреччина та більшість країн розвиненої Європи: Австрія, Бельгія, Греція, Данія, Хорватія, Швеція, Швейцарія, Німеччина, Норвегія, Португалія. З розвинених країн немає там лише Великобританії, - говорить Олена. - Навіть в Росії легкі наркотики, 5 мг, можна при собі мати, і це легально. В Україні ж навіть невеличка кількість заборонена. Звісно вас за це не посадять, але оштрафують".

Більшість учасників обговорення осуджували заборону легких наркотиків, але були й ті, хто піддавав сумніву легалайз в Україні. Наприклад Віктор, представник політичної партії "Національний корпус", вважає що через український менталітет молодь не готова до цього:

 

Якщо дивитися зі сторони економічного стану, як ви кажете, то це буде плюс, тому що, легалізація канабісу прибавить гроші до бюджету. Згоден, що під впливом канабісу вчиняється менше злочинів, людина менше сприятлива до скоєння насильства, до правопорушень тощо, - погоджується Віктор та додає, - Але треба враховувати й те, що не для всіх це буде плюсом. Я розумію, що нетривале вживання канабісу не зашкодить, але є ті, хто буде зловживати цим і будуть переходити на більш тяжкі наркотики. Якщо брати цю сторону, то тут я проти легалізації. У нас такий менталітет підлітковий, дитячий. В Україні (з менталітетом, - ред.) стан такий тяжкий, тому я вважаю молодь не готова до легалізації.

 

Свою думку висловила і Марина. Дівчина вважає, що заборони більше підігрівають інтерес людей, ніж боряться з проблемою:

Перше, що хотіла сказати, нещодавно дивилася ролик про канабіс. В Португалії, здається, проводили опитування серед людей на вулиці, і вони (місцеві жителі, – ред.) говорять: «Ми це не вживаєм, нам це не цікаво». Говорять, що здебільшого вживають туристи. Тобто якщо людям щось дозволити, то вони швидко пройдуть цей етап. А далі це вже, як в нас з алкоголем: хто хоче, хто не хоче. Натомість маємо приклад років сухого закону. Знаємо, що саме тоді був чи не найбільший розквіт алкоголю нелегально. Тобто те саме, що в нас з наркотиками – повідомила Марина.

 

Також, дівчина пояснила причину вживання наркотиків на прикладі дослідження з мишами:

І найбільша проблема, чому не легалізують, у нас в народі є такий стереотип, що це (вживання легких наркотиків, -ред.) обов’язково викликає залежність. Будь-який наркотик – це залежність, і люди часто не розрізняють важкі та легкі. Але при цьому був проведений тест на мишах. У клітку поставили поїлку з чистою водою, а іншу з наркотиком. Спочатку посадили одну мишу. Вона звичайно обирала тарілку з наркотиком. Але потім дещо ускладнили це завдання. Посадили багато мишей в один ящик та надали їм там розваги, була компанія. При цьому 90% мишей пили тільки чисту воду без наркотиків, - розповідає Марина. - Тобто наркотики і залежність це скоріш питання суспільне, питання самотності людини. Чому люди починають вживати, пити і так далі, тому що в них немає інших замінників, і не має способів розважитись.

 

На дискусії лікар Олена Бойко, розказала про шкоду, яку може завдати вживання канабісу, але зазначила, що тютюн та алкоголь гірше впливають на організм:

Взагалі-то передозування можливе будь-яке. Навіть цукор може визвати передозування , якщо зловживати. Канабіс не – штучний психостимулятор. Людина звикає не розслаблятися сама, а з його урахуванням. Від такого наркотику залежність більше психологічна. Якщо вживати у великих дозах, то речовина влаштовується в біохімію організма, і вже виникає залежність навіть на фізичному рівні, – говорить лікарка.

 

Ще канабіс викликає розлади в психоемоціональній сфері. Людина проявляє менше волі, стає менш організована, менш усвідомлена, забутькувата. Якщо вживати довгий час, то йдуть органічні порушення на рівні головного мозку. Але це викликає будь-який препарат, який вводиться екзогенно у великих дозах і тривало. Якихось прямо загрожуючих наслідків канабіс не викликає.