Медична реформа: плюси та мінуси

Експерти «Асоціації Політичних Наук», представники департаменту та управління охорони здоров’я, керівники медичних закладів міста та громадські активісти провели обговорили перші успіхи та невдачі на шляху впровадження медичної реформи в Україні.

Круглий стіл було організовано «АПН», для того, щоб всі зацікавлені сторони змогли зустрітись за одним столом і обговорити те, що відбувається. Окрім того, на цьому заході було презентовано результати дослідження, яке «Асоціація Політичних Наук» проводила останні пів року.

Найбільшу увагу приділили питанню просвітництва лікарів. Адже на сьогоднішній день комунікація між Міністерством, Управліннями і закладами дуже слабка. Інколи лікарі не знають про те, які рішення приймаються на горі. А чиновники Міністерства навіть не уявляють собі, які поточні потреби і проблеми медиків в тому чи іншому регіоні.

Також, з представниками Департаменту охорони здоров’я при КОДА обговорили ситуацію, яка склалась з програмами місцевих стимулів. На сьогоднішній день, аналітикам та юристам АПН вдалось вивчити лише 5 подібних програм.

 

«Було надіслано запити про доступ до публічної інформації, на які ми отримали всього кілька відповідей. Справа в тому, що більшість представників місцевої влади навіть не розуміли про що йде мова в наших запитах. Нам дзвонили і намагались дізнатись, про що ми взагалі їх питаємо. Нажаль в нас не лишалось вибору, як звернутись зі скаргами до Уповноваженого ВР з прав людини, адже навіть у випадку відсутності таких програм нам мали би відповісти», - розповів керівник проекту Дмитро Сінченко.

 

За словами головного аналітика проекту Володимира Бочарова-Туза, в Департаменті охорони здоров’я дослухались до скарг і порад громадських активістів. «Ми сподіваємось, що ситуація з програмами місцевих стимулів дуже скоро покращиться. Ми готові допомагати органам місцевого самоврядування в їх написанні. Адже ми точно знаємо, що потрібно лікарям, які заходи можуть стати тими стимулами, які заохотять їх працювати в тому чи іншому районі чи селі».

 

Дане дослідження було виконано фахівцями громадської організації «Асоціація Політичних Наук», за фінансової та методологічної підтримки, наданої в рамках проекту «Просування реформ в регіони» в ході виконання Програми  Європейського Союзу «Підтримка громадянського суспільства в Україні» та участі Міжнародного фонду «Відродження».