Чи буде у Кропивницькому новий Статут?

Більш ніж півтора роки тому в Кропивницькому розпочала свою діяльність робоча група з напрацювання нового варіанту Статуту громади міста. До цього органу увійшли депутати, представники виконавчого апарату ради та громадські активісти.

 

«У робочій групі було більше 20 осіб. Активісти, звісно ж, були в меншості. Але це не завадило нам бути найпослідовнішими та найактивнішими учасниками процесу. Через те, що депутати і чиновники люди дуже зайняті і Статут абсолютно не є у сфері їхніх першочергових інтересів, зустрічались ми вкрай рідко. Інколи перерви між засіданнями складали три місяці. А це дуже негативно впливало не лише на швидкість процесу, а й на якість, бо до наступного засідання більшість учасників просто не пам’ятали, про що йшла мова минулого разу», – розповіла Олена Сінченко, член робочої групи, керівник інформаційного департаменту «Асоціації Політичних Наук».

 

Майже півроку тому робоча група виконала свою задачу. Був підтриманий та погоджений саме той варіант Статуту, який був розроблений ГО «АПН», із врахуванням правок управлінь міської ради та депутатів. Окрім того, були підтримані Положення про місцеву демократію, які є додатками до Статуту, також напрацьовані експертами «АПН».

«Одразу після голосування робочої групи ми почали готуватись до захисту і презентації Статуту перед депутатськими комісіями, його публікації на сайті міської ради та винесення на засідання сесії. Проте не так сталося. Проект Статуту і додатків до нього досі не опублікований, і нічого не свідчить про те, що це станеться найближчим часом. Хоча Андрій Табалов, секретар міської ради, який був головою робочої групи, не раз обіцяв пришвидшити роботу над новим Статутом міста», – наголосила Тетяна Коваленко, експерт АПН.

 

Активісти висловлюють своє занепокоєння тим, що час затягується спеціально. І на те є кілька причин. Чинний Статут написаний для влади, а новий – для громади, тому влада і не поспішає його приймати. Також доволі незручними для місцевих чиновників є положення про місцеву демократію, які значно розширюють варіанти участі громади в управлінні містом. Та найбільше активісти бояться того, що варіант Статуту, який буде розміщений більше ніж через шість місяців після завершення роботи над ним, може суттєво відрізнятись від варіанту, проголосованого робочою групою.

 

«Ми закликаємо владу пришвидшити процес прийняття Статуту. Це те, що потрібно сьогодні громаді – реальний вплив на управління містом», – наголошує Олена Сінченко.

 

Дмитро СІНЧЕНКО, ГО «Асоціація Політичних Наук»