У Кропивницькому обговорили створення наглядових рад за «круглим» столом

Неабияка сума коштів щорічно витрачається з міського бюджету Кропивницького на утримання комунальних підприємств міста. До того ж багато з них є збитковими або ж взагалі ось-ось мають бути ліквідованими.

 

У 2016 році було прийнято Закон «Щодо управління об'єктами державної та комунальної власності», яким передбачена можливість створювати Наглядові ради при комунальних підприємствах, які мають змінити ситуацію. Відтак, 23 квітня відбулися обговорення за круглим столом стосовно створення наглядових рад у Кропивницькому.

 

Створення незалежних наглядових рад у нашому місті є спільною ініціативою громадських організацій "Асоціація Політичних Наук", Центр "Ейдос", Центр медіарозслідувань "Прозоро" та депутата міської ради Олександра Цертія. Комунальні підприємства (КП) Кропивницького належать громаді та мають бути підзвітними їй, проте, на жаль, на сьогоднішній день не є такими.

Відсутність громадського контролю та підзвітності громаді, призводить до неефективного витрачання ресурсів та коштів. За словами голови Асоціації Політичних Наук Дмитра Сінченка, найбільш збитковим КП у нашому місті є "Теплоенергетик" - 82 млн грн збиток за 2016 рік. Проте воно продовжує існувати й надалі за рахунок наших коштів. А найбільш прибутковим КП є ЖЕО №4 - 916 тис грн прибутку за 2016 рік.

 

«Ідея створення наглядових рад виникла, виходячи з міркувань чому ж так сталося та що можна зробити, аби виправити ситуацію, - говорить голова ГО "Центр медіарозслідувань "Прозоро" Павло Лісниченко. - Офіційно у Кропивницькому діє більше 15 КП, а по факту працюють менше 10. Однак мінімальні витрати на непрацюючі КП на  рік - близько 400 тисяч гривень».

 

Наглядова рада не буде керувати підприємством, але вона буде контролювати діяльність підприємства. Цей орган буде незалежний та матиме достовірну інформацію про стан справ на підприємстві.

 

"Члени незалежної ради будуть обиратися відповідно до цілого списку критеріїв. І вже сформована рада буде мати повноваження, за допомогою яких і будуть здійснюватися якісні перетворення на підприємстві щодо прозорості, щодо збільшення ефективності роботи КП та окремих якісних показників. Хочу також наголосити, що наглядова рада ніяким чином не підміняє функції міського голови чи виконавчого органу. Вона лише спрямовує діяльність трудового колективу КП на досягнення більш якісних показників", - говорить Олександр Цертій, депутат міської ради.

 

Процедура створення наглядових рад не є простою та швидкою. Це інструмент, що в своїй основі не є поганим чи хорошим, а є необхіднім для нашого міста.

У свою чергу міська влада не має боятися цього процесу. Якщо міський голова дійсно зацікавлений, щоб КП міста працювали ефективно та прозоро, він має бути головним прихильником цього питання у міській раді Кропивницького.

 

Для довідки: проект «Прозорі комунальні підприємства» здійснюється Центром Ейдос за підтримки Посольства Королівства Нідерландів в Україні. ГО «Асоціація Політичних Наук» є регіональним партнером Центру «Ейдос» і займається впровадженням проекту в Кіровоградській області.