Депутати облради проголосували за порядок оприлюднення інформації про комунальні підприємства

Сьогодні депутати Кіровоградської обласної ради проголосували за проект рішення «Про внесення змін до окремих рішень обласної ради та приведення їх до вимог чинного законодавства України щодо діяльності комунальних підприємств, установ і організацій та вирішення кадрових питань», ініційований експертами ГО «Асоціація Політичних Наук» та Центру «Ейдос».

 

Рішення носить антикорупційний характер, сприяє відкритості та прозорості процесів у комунальному господарстві області, та приводить роботу органів місцевого самоврядування у відповідність до діючого законодавства, зокрема законів «Про відкритість використання публічних коштів», «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність», постанови КМУ «Про затвердження Положення про набори відкритих даних» тощо.

 

«Пів-року тому, у серпні, ми вже звертались до облради зі своїми рекомендаціями, і значна їх частина була підтримана. Це позитивно вплинуло на місце обласної ради у всеукраїнських рейтингах прозорості МЦПД та коаліції «Прозорі ради», до яких причетна ГО «Асоціація Політичних Наук». На жаль, не всі наші пропозиції враховані у даному проекті рішення, проте навіть у цьому вигляді він є значним кроком вперед!», - зазначив голова ГО «Асоціація Політичних Наук» Дмитро Сінченко.

Прийнятий порядок визначає процедуру, періодичність та строки оприлюднення інформації про діяльність комунальних підприємств спільної власності області. Підприємства будуть оприлюднювати інформацію про свою діяльність шляхом розміщення документів та матеріалів на власному веб-сайті або на сайті облради. Аналогічне рішення нещодавно було прийняте і Кропивницькою міськрадою.

 

Інформація, що підлягає обов’язковому оприлюдненню:

  • -          Цiлi дiяльностi;
  • -          Стaтут КП у чиннiй редaкцiї;
  • -          Рiчнa фiнaнсовa звiтнiсть за останні три роки;
  • -          Aудиторськi висновки щодо рiчної фiнaнсової звiтностi КП зa остaннi три роки, якщо проводився aудит;
  • -          Рiчнi звiти керiвникa тa нaглядової рaди;
  • -          Бiогрaфiчнi довiдки керiвникiв КП;
  • -          Iнформaцiя про оперaцiї тa зобов’язaння КП з держaвним тa/aбо мiсцевим бюджетом, устaновaми, пiдприємствaми тa оргaнiзaцiями, включaючи договiрнi зобов’язaння КП;
  • -          Структурa, принципи формувaння i розмiр винaгороди керiвникa тa членiв нaглядової рaди;

 

Для довідки: проект «Прозорі комунальні підприємства» здійснюється Центром Ейдос за підтримки Посольства Королівства Нідерландів в Україні. ГО «Асоціація Політичних Наук» є регіональним партнером Центру «Ейдос» і займається впровадженням проекту в Кіровоградській області.

Прес-служба АПН