У Кропивницькому міська та обласна ради збираються відкрити інформацію про свої комунальні підприємства

Проекти рішення міської ради №1656 «Про порядок оприлюднення інформації про діяльність комунальних підприємств» та обласної ради «Про внесення змін до окремих рішень обласної ради та приведення їх до вимог чинного законодавства України щодо діяльності комунальних підприємств, установ і організацій та вирішення кадрових питань» були розглянуті та підтримані профільними комісіями.

 

Саме ці проекти рішень було розроблено та запропоновано депутатам експертами ГО «Асоціація Політичних Наук» та Центру «Ейдос» в рамках проекту «Прозорі комунальні підприємства». У міській раді проект був поданий депутатом Олександром Цертієм, а в обласній – головою облради Олександром Чорноіваненком.

 

«Постійна комісія облради з питань власності підтримала пропозицію АПН - проект рішення щодо порядку оприлюднення інформації про комунальні підприємства. Облрада зробила ще один крок на шляху до прозорості. Проте є і ложка дьогтю - представницю АПН Олену Сінченко не пустили на засідання комісії, що є грубим порушенням закону і може перекреслити всі ці зусилля. Адже якщо чиновники облради не дотримуватимуться ні законодавства, ні своїх рішень, то який тоді в них сенс? Сподіваємось, цей інцидент був лише прикрим непорозумінням, і в подальшому подібне не повториться. А проект рішення, ми віримо, буде прийнятий», - розповів Дмитро Сінченко, голова Асоціації Політичних Наук.

Нагадаємо, у Кропивницькій міській, так само, як і в Кіровоградській обласній радах досі не прийнято жодного документу, яким регламентується оприлюднення інформації про комунальні підприємства, а це суперечить Закону України «Про відкритість використання публічних коштів».

 

Громадські активісти розробили та домагаються прийняття проекту рішення «Про порядок оприлюднення інформації про діяльність комунальних підприємств». Це дасть змогу громаді бачити інформацію про бюджетування, про витрати комунальних підприємств, про штат, керівництво, результати перевірок та аудитів.

 

Для довідки: проект «Прозорі комунальні підприємства» здійснюється Центром Ейдос за підтримки Посольства Королівства Нідерландів в Україні. ГО «Асоціація Політичних Наук» є регіональним партнером Центру «Ейдос» і займається впровадженням проекту в Кіровоградській області.

 

Прес-служба АПН