Халатність чи земельний дерибан? Ось у чому питання…

60% проектів рішень міської ради Кропивницького містять корупційні ризики. Про це та інше стало відомо в ході антикорупційного моніторингу, який «Асоціація Політичних Наук» проводить вже майже 9 місяців. Аналітиками АПН були вивчені та проаналізовані всі проекти рішень міської ради та виконавчого комітету, які були оприлюднені на офіційному сайті в період з 1 по 31 жовтня.

 

«Щодо проектів рішень, які винесені на розгляд виконкому, то тут ми спостерігаємо тенденцію до покращення ситуації. Вже котрий місяць відсоток проектів, які не проходять наш антикорупційний моніторинг, невпинно знижується. У жовтні з 57 проектів рішень лише 11 отримали негативний висновок від наших експертів. А це – 19%. Звісно, що ситуація не ідеальна і нам є до чого прагнути. Левову частку наших претензій займають ті рішення, в яких не міститься додатка, на який в цьому ж проекті рішення посилаються, таких рішень 5» - зазначає аналітик проекту Юлія Бочарова-Туз.

 

Є серед проектів рішень виконкому і такі, які викликають здивування. Так, у рішенні №646 йде мова про початок опалювального сезону, а саме про 22 жовтня. Але проект було оприлюднено лише 25(!) жовтня… Якщо ж забути про логіку і керуватись лише Законом, то прийнятий такий проект може бути не раніше 21 листопада, коли мине передбачений законодавством термін, 20 робочих днів на громадське обговорення… Чи рішення прийматиметься заднім числом?

Ситуація з проектами рішень міської ради викликає радше занепокоєння. Так, із 128 рішень, аж 77 отримали негативний висновок антикорупційної експертизи.

 

«60% проектів рішень міської ради провалилися на нашому моніторингу. Це величезний відсоток. Фактично ми можемо заявляти про те, що більшість проектів рішень містять корупційну складову і загрожують нормальному розвитку міста. З цих 77 проектів, 71 стосується земельних питань. Є рішення, в яких не прописані умови передачі земель в постійне користування чи довгострокову оренду. В більшості проектів відсутні договори, на які посилаються. Тобто, ми стаємо свідками ситуації, коли громадяни міста не можуть зрозуміти, чому і на яких умовах хтось отримує комунальну землю», - коментує ситуацію Дмитро Сінченко, голова Асоціації Політичних Наук.

 

Експертами АПН підготовано лист на Уповноваженого з прав людини та звернення до міської ради Кропивницького. Є надія, що всі корупційні ризики будуть прибрані з проектів рішень до їх прийняття.

 

Для довідки: антикорупційний моніторинг проводиться в межах спільної реалізації ГО «Асоціація Політичних Наук» та Центром політико-правових реформ проекту «Посилення спроможності організацій громадянського суспільства у регіонах України впливати на органи державної влади та місцевого самоврядування з метою прискорення реформ», який фінансується Програмою МАТРА Посольства Королівства Нідерландів в Україні.

 

Прес-служба АПН