АПН закликає Кіровоградську облраду не обмежувати права громадян

До регламенту роботи Кіровоградської обласної ради пропонується внести зміни, серед яких для громадськості вводиться попередній письмовий запис на сесійні засідання. Відповідний проект рішення про внесення змін до регламенту роботи ради опублікований на сайті обласної ради. Юристи коаліції «Прозорі Ради» проаналізували запропоновані нововведення та виявили в них ознаки порушення чинного законодавства.

 

Проектом рішення, зокрема, передбачено, що: “Громадяни, які мають бажання бути присутніми на пленарному засіданні обласної ради, письмово повідомляють про це голову обласної ради. Якщо є можливість забезпечити їх місцями у сесійному залі ради, їм повідомляється про участь у сесії.

У разі надходження заяви про бажання бути присутнім на пленарному засіданні до її початку – рішення про її задоволення приймається головою обласної ради з урахуванням розрахунку вільних місць у сесійному залі. У разі надходження такої заяви після початку пленарного засідання – про її задоволення приймається процедурне рішення”.

 

Представник Міжнародного Центру Перспективних Досліджень в області, співголова коаліції «Рада Експертів» та голова АПН Дмитро Сінченко вважає прийняття таких положень обласною радою неприйнятним, адже вони прямо суперечать українському законодавству і можуть створити необґрунтовані перешкоди громадянам для участі у засіданнях сесій облради. 

«Нещодавно ми оприлюднювали рейтинги відкритості та прозорості, які складали різні організації за різними методологіями. Так, за рейтингом МЦПД Кіровоградська облрада посіла перше місце в Україні, а за рейтингом «Прозорих рад» - друге серед усіх органів місцевого самоврядування. Прийняття вищевказаного рішення у такій редакції суттєво погіршить позиції облради у всіх рейтингах прозорості, перекресливши попередні успіхи. При цьому решта тексту проекту рішення, на мою думку, є цілком прийнятними.

 

Сподіваюсь на мудрість депутатів, зі свого боку, від імені коаліції громадських організацій "Рада Експертів", від імені Всеукраїнської ініціативи "Прозорі Ради", від імені МЦПД та від імені Асоціації Політичних Наук закликаю депутатів перед голосуванням внести зміни до проекту рішення, виключивши з нього суперечливі абзаци», - пояснив свою позицію Дмитро Сінченко.

 

Юрист ініціативи «Прозорі Ради» Гюнель Бабакішієва пояснює, що сесії місцевих рад проводяться гласно, і введення попереднього запису для громадян на сесії облради може створити перепони для реалізації ними свого права відвідувати засідання.

 

«Це категорично неприйнятно! Відповідно до вимог чинного законодавства про місцеве самоврядування, сесії рад проводяться гласно із забезпеченням права кожного бути присутнім на них. Рада має визначати порядок доступу до засідань відповідно до вимог закону. Письмові повідомлення про бажання бути присутніми на пленарному засіданні можуть стати приводом для обмеження права будь-якого громадянина потрапити на засідання обласної ради», – зауважила юрист.

 

Голосування за цей та інші проекти рішень відбудеться на черговому засіданні сесії обласної ради 10 листопада 2017р.

Прес-служба АПН