Кропивниччина – лідер рейтингу прозорості регіонів України

Міжнародний центр перспективних досліджень спільно з Інститутом соціальних та економічних реформ (INEKO, Словаччина) в рамках проекту "Транспарентність, фінансове здоров'я та конкурентоспроможність місцевого самоврядування в Україні" презентували рейтинг прозорості 22 регіонів України у вигляді веб-платформи,(http://transparency.icps.com.ua/),  на якій висвітлені як всі показники рейтингу, так і рекомендації для підвищення рівня прозорості обласних рад.

 

Для оцінки прозорості 22 обласних рад використовувались дані, отримані із наступних джерел:

• Відповіді на опитувальник, направлений МЦПД до 22 обласних рад. Кожен опитувальник містив 16 питань

• Відповіді на запити на інформацію, направлені МЦПД неофіційно – через третю особу («запит таємного клієнта»). Кожен запит містив три питання і був спрямований на виявлення реакції обласних рад на запити від пересічних громадян

• Інформація у відкритому доступі на офіційних сайтах обласних рад

• Інформація з профілів обласних рад у соціальній мережі Facebook

 

Згідно з даними дослідження, найвищий рівень прозорості Кіровоградської області становить 58,5%, Харківської - 56%, Запорізької - 55,5%.

Найменш прозорими, за результатами дослідження, є Тернопільська та Херсонська області з результатом прозорості на рівні 34%, Чернівецька - 31%, Чернігівська - 30%.

 

«Наша область посіла високі позиції в рейтингу, проте ми не збираємось розслаблятись, адже проблем залишається чимало. Ми будемо і надалі працювати над збільшенням рівня прозорості, викривати корупційні схеми та змінювати наш регіон», - зазначив голова Асоціації Політичних Наук, координатор проекту в області Дмитро Сінченко.

 

Для довідки: Оцінювались 22 обласні ради, за винятком тимчасово окупованих територій та Криму. Дві області (Донецька і Луганська) були виключені з рейтингу через відмінності в компетенції звичайних обласних рад та спеціальних військово-цивільних адміністрацій, введених у Донецькій і Луганській областях Президентом України у зв'язку з антитерористичною операцією на територіях областей. Ці адміністрації частково взяли на себе функції місцевого самоврядування і виконавчої влади.

 

В процесі моніторингу офіційних веб-сайтів обласних рад експертами МЦПД було виокремлено 67 показників у 9 (дев’ятьох) основних сферах, які відображають ситуацію щодо транспарентності обласних рад. Найбільш важливими сферами визначено інформаційну політику, складання бюджету, участь громадян, а також професійну етику та конфлікт інтересів. Загальний рейтинг може варіюватись від 0 % (найгірший результат) до 100 % (найкращий результат).