РІК ПІД КОНТРОЛЕМ: НА КРОПИВНИЦЬКОГО МІСЬКОГО ГОЛОВУ ЗАВЕЛИ КРИМІНАЛЬНУ СПРАВУ

Фото - сайту "Златопіль"
Фото - сайту "Златопіль"

На чиновників Кропивниччини заведено 3 кримінальні справи за матеріалами звернень активістів. У Всеукраїнському масштабі ситуація цікавіша: судами винесено 5 вироків, 39 особам повідомлено про підозру, до суду скеровано 20 обвинувальних актів,  заявлено 13 позовів в інтересах держави – такими є результати перевірки інформації з 319 кейсів, наданих активістами Всеукраїнського руху проти політичної корупції «Під контролем» до Генеральної прокуратури України у 2016-2017 роках. 

 

Ці дані було оприлюднено Всеукраїнським рухом проти політичної корупції «Під контролем» на прес-конференції, присвяченій річниці його діяльності 26 травня у Прес-клубі в місті Кропивницькому.

 

«Реформа децентралізації дозволила зосередити значні повноваження, ресурси та кошти на місцевому рівні, - повідомив Дмитро Сінченко, координатор Руху «Під контролем» у Кіровоградській області. – Тільки в Кіровоградській області правоохоронцями розслідуються зловживання на суму близько 4 млн. грн. Загалом в усіх регіонах України нашими активістами зафіксовано порушень на суму майже півмільярда гривень, які були вчинені чиновниками та місцевими депутатами. Це сумарна вартість бюджетних коштів, нерухомого майна та землі, яку роздерибанили депутати та чиновники у 2016- початку 2017 року». 

3 березня цього року відкрито кримінальне провадження за фактами порушень ЗУ "Про запобігання корупції" та статті 22 ЗУ "Про здійснення державних закупівель" ( Обмеження щодо використання службових повноважень чи свого становища). Розслідуванням займається Управління захисту економіки Кіровоградської області Департаменту захисту економіки Нацполіції України.

 

«На почату року Центр медіарозслідувань "Прозоро" опублікував розслідування відносно діяльності міського голови Кропивницького Андрія Райковича, а конкретно - про закупівлі палива, в яких брало участь його підприємство. За цим фактом порушено кримінальну справу. Ця інформація стала нам відома буквально кілька днів тому», - розповів Сінченко.

 

Мова йде про діяльність ТОВ "Білий Ведмідь", фірми, до засновників якої входив міський голова Кропивницького Андрій Райкович. Підприємство, за інформацією журналістів, махлювало із цінами на бензин для комунальних підприємств. Наразі Райкович, після резонансу навколо даного підприємства, покинув склад його засновників.

 

Загалом, як повідомив Дмитро Сінченко, з 30 підготовлених кейсів за трьома вже розпочато кримінальні провадження. Окрім справи щодо міського голови Кропивницького, це факт зловживання коштів відділом ЖКГ Світловодської міської ради на ремонт асфальтового покриття на суму 1,5 млн гривень. Третя справа стосується начальника управління капітального будівництва ОДА Сергія Проненка за фактом тендерних закупівель - розтрачання бюджетних коштів на суму 1,4 млн гривень, які виділялись на ремонт одного з ПТУ.

В цілому, представниками Руху та правоохоронними органами проводиться співпраця за 375 матеріалами. За результатами, у 175 випадках інформація про порушення вимог законодавства посадовими та службовими особами регіонального рівня, повністю або частково підтвердилась, правоохоронцями здійснено 266 види реагування (розпочато кримінальні провадження, складено протоколів про корупцію, внесено подання про усунення порушень, повідомлено про підозру тощо).

 

На захід також мав з'явитись представник прокуратури, відповідальний за співпрацю з рухом, але він не прийшов через нагальні справи. В Прокуратурі пообіцяли найближчим часом провести спільний з активістами захід.

Роботу в напрямку активісти руху «Під контролем» продовжуватимуть і надалі.

 

ДОВІДКА:

Всеукраїнський рух проти політичної корупції «Під контролем» стартував 12 травня 2016 року як об’єднання регіональних громадських організацій, які послідовно протягом останніх років боряться із корупцією у своїх регіонах.  Наразі коаліція об’єднує близько 80 громадських організацій з усіх регіонів України. 

Прес-служба АПН