Голова АПН виступив із доповіддю про корупційні кейси Кропивницького на Всеукраїнській конференції

17-18 грудня 2016 року Центр політико-правових реформ провів конференцію, де громадські активісти з усіх регіонів України обговорили можливості ефективного впливу на владу.

 

Раніше, з квітня по червень ЦППР провів тренінги з п’яти напрямків: децентралізація та місцеве самоврядування; покращення якості адміністративних послуг; реформа поліції; судова реформа; антикорупційна експертиза. За їх результатами  громадські активісти виступили співавторами методичних посібників з експертами Центру. Напрацювання учасників були представлені у вигляді презентацій впродовж конференції. 

 

В ході конференції Микола Хавронюк, директор з наукового розвитку ЦППР, розпочав першу панель конференції «Антикорупційна експертиза» і наголосив на необхідності розуміння системи боротьби з корупцією та знання її основних елементів, серед яких центральне місце посідає політична воля. Він зазначив: «Політична воля, яка пов’язана з діями, розходиться з волею, що зафіксована в документах. Саме тому наші органи влади, зокрема антикорупційні, часто не знають, як треба діяти і як впоратися з усім обсягом своїх повноважень».

 

Співдоповідачка Ганна Шведова, завідувач кафедри цивільного та кримінального права та процесу Чорноморського національного університету ім. Петра Могили, зазначила, що корупцію якнайкраще можна зафіксувати, знаючи її види. Вона додала, що найбільш актуальною в Україні є саме системна корупція, а найцікавішою для вивчення – за критерієм географічного поширення. Наприклад, всім відома незаконна вирубка лісів в Карпатах чи «бурштинова корупція» на Рівненщині. Також науковець зазначила, що найефективнішим способом боротьби з корупцією є її попередження.

 

Щодо корупційної складової в рішеннях органів місцевого самоврядування, то про неї на прикладі  Кіровоградської області розповів Дмитро Сінченко, координатор Всеукраїнського руху проти політичної корупції «Під контролем» та журналіст-розслідувач у Кіровоградській області. Зокрема, він звернув увагу на особливості статусу «Почесного громадянина міста» на прикладі окремих високопосадовців міста Кропивницький. Також він розповів про шахрайство з комунальними транспортними підприємствами міста та специфіку функціонування  організацій ветеранів в області: «На фінансування ветеранських організацій в нашому місті виділені більш ніж просто пристойні кошти, але отримує їх всього одна ветеранська організація, іншим можуть просто відмовити. Популярний для таких організацій заробіток – це використання виділених їм безкоштовних приміщень під штаби політичних партій».

 

Член правління ЦППР Віктор Тимощук, виступаючи під час панелі «Адміністративні послуги і роль громадськості», наголосив на необхідності боротися за якісні адміністративні послуги. «Великі ресурси виділяються з бюджету, також існує й донорська допомога.  Важливо навести лад з оплатою адміністративних послуг - масові речі необхідно спрощувати, щоб кожен розумів, як працює цей механізм. Для впровадження адекватної роботи Центрів надання адміністративних послуг необхідно співпрацювати з владою, постійно проводити моніторинг проблеми в цій сфері і популяризувати кращі практики, а від них уже відштовхуватися у подальшому реформуванні цієї сфери», - вважає експерт.

 

Представники ГО «Дніпровський центр соціальних досліджень» Анна Колохіна та Євген Бородін,  у свою чергу, показали статистику відкриття нових ЦНАПів у Дніпропетровській області та розповіли про відкриття нового ЦНАПу в м. Дніпро. Анна Колохіна зауважила, що відшукати інформацію щодо його фінансування з міського бюджету неможливо.

Наступний цикл обговорень з напрямку «Реформа поліції»  - розпочав член правління ЦППР та експерт з кримінальної юстиції Олександр Банчук. Він зауважив, що громадськість повинна впливати на поліцію, тільки тоді в державі спостерігатиметься покращення в цій сфері: «Формами впливу громадськості на поліцію є контроль, моніторинг та співпраця, і жодну з них не можна відкидати. Окрім цього, дисциплінарна відповідальність поліцейських – надзвичайно важливий важіль впливу збоку суспільства».

 

Співдоповідачка Юлія Гаджиєва представила «Звіт громадського моніторингу чергових частин поліції в м. Харків», який проводився у кілька етапів: аналіз даних з сайту Головного управління Національної поліції в Харківській області, компетентність працівників поліції, націленість на допомогу громадянам тощо. Серед основних недоліків були названі закрита інформація про керівників місцевої поліції та непрофесійність спілкування з громадянами.

 

Панель «Судова реформа» розпочав правозахисник «Чугуївської правозахисної групи» Роман Лихачов, окресливши основні проблеми, з якими стикаються правозахисники в судах у Харківській області,  запропонував конкретні кроки для їх вирішення.

Роман Сухоставець, представник ГО «Європейський вибір» з м. Суми, розповів про основні принципи роботи моніторів судів України на прикладі моніторингу судів у Сумські області.

 

Роман Куйбіда,член правління ЦППР та експерт з питань правосуддя, сконцентрувався на особливостях функціонування Громадської ради доброчесності, членом якої він є. Він показав громадським активістам, як шукати інформацію про суддів та аналізувати  їхні декларації. Крім того, звернувся до громадських активістів із закликом звернути увагу - кожен у своєму регіоні, -  на осіб, що подали свої кандидатури на посади суддів Верховного Суду України, який зараз по-новому формується. «Кожен може надати інформацію в суддівське досьє, яка не відповідає критеріям доброчесності чи професійної етики, - і довести це до уваги Громадської ради доброчесності».

 

Передостання частина конференції була присвячена обговоренню питань децентралізації та місцевого самоврядування. Богдан Малиняк, голова ГО «Акцент», поділився досвідом щодо публічного звітування про результати використання бюджетних коштів в Тернопільській області. Він зазначив, що для проведення будь-яких реформ потрібна підтримка громадян, а щоб її отримати – їм необхідно надати чіткі фактологічні дані про використання коштів.

 

Олександр Іваніна з Фонду розвитку громад «Ініціатива» розповів про складнощі, які виникають у процесі об’єднання громад у Полтавській та Донецькій областях, підкріпивши свої тези інфографікою.

Ігор Коліушко, голова правління Центру політико-правових реформ, звернув увагу на необхідність стимулювати громадян для впливу на владу та активності на основі знань, а не популізму:  «Завжди, при проведенні реформ, треба звертати увагу на конкретні механізми та інструменти посилення спроможності нашого суспільства до самоорганізації, а громад – до самоврядування».

 

Переглянути всі фото можна у соціальній мережі Facebook на сторінці Центру політико-правових реформ. 

Захід відбувся у рамках проекту «Посилення спроможності організацій громадянського суспільства у регіонах України впливати на органи державної влади та місцевого самоврядування з метою прискорення реформ» за підтримки Посольства Нідерландів (програма МАТРА).

За матеріалами сайту ЦППР

Write a comment

Comments: 0