Коментар експерта з питань мирних зібрань щодо проекту рішення Світловодської міськради

4 жовтня на сайті Світловодської міської ради з`явився проект регуляторного акту, основною метою якого є затвердження нового порядку організації та проведення недержавних масових заходів. Подію прокоментував голова «Асоціації Політичних Наук», експерт Всеукраїнської ініціативи «За мирний протест» Дмитро Сінченко:

 

«Прочитавши цю «фільчину грамоту», я був вражений. Там ледь не кожне речення порушує Конституцію. Та і взагалі, треба говорити про те, що саме прийняття цього акту буде незаконним. Адже влада на місцях позбавлена права ухвалювати будь-які рішення, що стосуються права на мирні зібрання. Сьогодні ми бачимо, як Світловодська міська рада намагається підмінити собою вищий законодавчий орган країни. Я можу абсолютно впевнено заявити, що цей документ не матиме жодної юридичної сили. Ніхто не зобов’язаний його виконувати, ба більше, у разі будь-яких дій, щодо зриву масового заходу, чи то з боку влади, чи то з боку поліції, саме вони нестимуть кримінальну відповідальність за порушення конституційного права громадян.

Не залежно від того, буде чи не буде прийнято це рішення, громадянам і на далі для проведення мирного зібрання необхідно буде просто надіслати у довільній формі будь-яким способом Повідомлення про проведення заходу. Організатор сам має вирішувати, коли саме це зробити – за 10 днів чи за 10 хвилин до його проведення і в якому місці збиратись. Перешкоджання проведенню мирним зібранням передбачено Кримінальним кодексом».

 

Кіровоградщина довгий період часу лишалась однією з тих областей, де ситуація з мирними зібраннями була доволі непоганою. Єдиним винятком з цієї майже ідилічної картини була Олександрія, де міська влада вирішила ухвалити протизаконне рішення, щодо правил організації та проведення мирних зібрань.

 

Всеукраїнська ініціатива «За мирний протест» з 2008 року займалась моніторингом всіх процесів, пов’язаних з цим питанням, а також не допустила прийняття ряду законопроектів, які суттєво звужували право на мирними зібраннями в Україні. На сьогодні, єдиним актом, який регулює це питання сьогодні, є 39 стаття Конституції України, в якій зафіксований повідомчий характер проведення мирних зібрань. На території СРСР був дозвільний характер.

 

Для довідки:

«Громадяни мають право збиратися мирно, без зброї і проводити збори, мітинги, походи і демонстрації, про проведення яких завчасно сповіщаються органи виконавчої влади чи органи місцевого самоврядування» - стаття 39 Конституції України.

Прес-служба АПН

Write a comment

Comments: 0