Кіровоградський екзит-пол’2015

25 жовтня 2015 року, у день місцевих виборів, Кіровоградська обласна організація «Асоціація Політичних Наук» проведе Кіровоградський екзит-пол’2015. Асоціація здійснюватиме управління проектом, фінансовий і медійний менеджмент екзит-полу, опитування виборців, наукове керівництво, розробку вибірки та координацію робіт з опитування.


Вибірка. Генеральна сукупність екзит-полу – виборці, які проголосували на виборчих дільницях на території міста Кіровограда (крім спеціальних дільниць – лікарні, тюрми, військові частини, закордонні дільниці). Вибірка буде репрезентативною  для Кіровограда в цілому.


Вибірка є двоступеневою кластерною, на першій ступені – з кожного округу пропорційно кількості дільниць у цьому окрузі відбираються виборчі дільниці з рівною ймовірністю, на другій ступені  – проводиться систематичний (покроковий відбір) виборців на виборчій дільниці. Використовуватиметься постійний крок відбору протягом дня проведення виборів.


Результати опитування будуть представлені в загальнонаціональному масштабі та в самому місті Кіровограді.

Обсяг вибірки – близько 4600 респондентів (залежно від явки). Середня кількість опитаних на кожній дільниці – приблизно 232. Кількість інтерв’юерів – на кожній виборчій дільниці  працюватиме по одній особі, усього буде задіяно близько 20 інтерв'юерів, які пройшли спеціальне навчання.


Похибка вибірки – статистична  похибка вибірки з врахуванням дизайн-ефекту не перевищуватиме 1.3%, але є ще систематичні похибки, які залежать від різних факторів. Виходячи з досвіду попередніх екзит-полів, що були проведені за такою самою методологією, ми припускаємо, що помилка вибірки не перевищить 2.5% для лідерів і буде в межах 0.5–1% для інших кандидатів.


Метод збору даних і опитувальник – застосовуватиметься методика прямого запитання – «Скажіть, за кого Ви проголосували?» Крім цього, анкета міститиме запитання про стать, вікову групу, мову спілкування.

Головна мета проекту – забезпечити ефективний громадський контроль за чесністю виборчої процедури, а також отримати інформацію про соціально-демографічну структуру електорату.


Деталізований звіт  за результатами екзит-полу буде оприлюднено  після одержання паперових анкет, орієнтовно 26 жовтня 2015 р.


Прес-служба АПН

Write a comment

Comments: 0