Кіровоградські рейтинги. Що змінилось з парламентських виборів.

Якби вибори відбулись завтра, найвищий результат отримали би БПП, Самопоміч та Батьківщина. Про це на своїй прес-конференції повідомив Дмитро Сінченко, голова Кіровоградської обласної організації «Асоціація Політичних Наук».

Так, згідно з результатами опитування Асоціації Політичних Наук, проведене тиждень тому, голоси громадян України віком від 18 років, які визначилися, за кого вони будуть голосувати на виборах, розподілилися б таким чином:

1. Блок Петра Порошенка «Солідарність» - 21,8%
2. Обєднання "Самопоміч" - 15,4%
3. Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина" - 14,9%
4. Партія "Опозиційний блок"– 11,1%
5. Партія "Правий сектор" - 7,9%
6. Радикальна партія О. Ляшка - 7,6%
7. Партія "Громадянська позиція" - 4,7%
8. Партія "Народний фронт" - 4,4%
9. Всеукраїнське об'єднання "Свобода" - 3,9%
10. Партія «Рідне місто» - 3,6%
11. Комуністична партія України - 1,9%
12. Політична партія "УДАР Віталія Кличка" - 1,3%
13. інші партії - 1,5%.

Якщо порівнювати отримані дані з результатами позачергових парламентських виборів 2014 року, то результати БПП практично не змінились. Натомість рейтинг Народного фронту, лідера минулорічних виборчих перегонів, катастрофічно обвалився – більш, ніж в п’ять раз, з 22,1 до 4,4.

Цей факт можна пояснити загальноукраїнською тенденцією до розчарування у роботі Арсенія Яценюка на посаді Премєр-міністра. Саме з ним люди пов’язують ріст цін, знецінення гривні, зменшення зарплат і інші соціальні негаразди. Президенту вдалось уникнути такої асоціації.

Значно покращили свої позиції Обєднання «Самопоміч», з 11,4% піднявшись до 15,4%. Хоча, якщо порівнювати зі всеукраїнською динамікою, а це – зростання на 6,2%, то в Кіровограді зростання йде майже удвічі повільніше. Це можна пояснити, по-перше, відсутністю кіровоградського народного депутата, який би відповідав за роботу на Кіровоградщині, і по-друге, невиразною роботою місцевого осередку.

У ВО «Батьківщина» успіхи набагато відчутніші – результати партії зросли удвічі (з 6,9% до 14,9%). Її партійна структура наразі найрозвиненіша і найстарша, проте головну роль у зростанні рейтингу відіграє позиція її лідера у Верховній Раді. Батьківщину можна розцінювати як внутрішню опозицію в середині коаліції.

Радикальна партія також демонструє зростання, проте незначне. До 7,1% додалось лише пів-відсотка. А от Опозиційний блок набирає обертів значно активніше (із 7% до 11,1%).

Поповнити ряди парламентських партій міг би Правий сектор, його рейтинг у порівнянні з минулим роком зріс у пять разів (з 1,6% до 7,9%). А от рейтинг його ідеологічного конкурента - ВО «Свобода» - продовжує просідати (з 5,8% до 3,9%).

На рейтинг всіх зазначених партій, на думку аналітиків Асоціації, впливають, передусім, всеукраїнські тенденції та тренди. Місцева специфіка мала мінімальний вплив.

Решта партій або продовжують втрачати (Громадянська позиція, КПУ), або ще не встигли набрати (Рідне місто). За останню партію свої голоси віддавали переважно прихильники Андрія Табалова, через розкручену ним організацію «Рідний Кіровоград».

Але це вже тема рейтингів кандидатів на посаду міського голови. Варто зазначити, що в цьому питанні понад 50% - не змогли відповісти (в рейтингу партій таких лише 20%). Але в рейтингах ці голоси не враховувались.

З кандидатами на посаду міського голови картинка виглядає наступним чином:

  1. Андрій Табалов (Рідний Кіровоград) – 21,7%
  2. Олександр Дануца (Блок Петра Порошенка) – 17,3%
  3. Максим Березкін – 14,2%
  4. Артем Стрижаков (Опозиційний блок) – 9,5%
  5. Павло Топчій (ВО «Батьківщина») – 7,9%
  6. Іван Марковський – 6,8%
  7. Лариса Онул (УДАР) – 5,7%
  8. Володимир Пузаков – 4,1%
  9. Артем Погребнюк (Самопоміч) – 3,3%
  10. Олександр Саінсус – 3,2%
  11. Олександр Цертій (Народний Фронт) – 2,9%
  12. Рафаель Санасарян (Радикальна партія О.Ляшка)– 1,1%
  13. інші кандидати – 2,3%

 

Серед претендентів на головну посаду міста найкращі стартові позиції мають екс-нардеп Андрій Табалов (21,7%), кандидат від БПП Олександр Дануца (17,3%), та бізнесмен Максим Березкін (14,2%).

«Регіональний» електорат поділили між собою Артем Стрижаков (9,5%) та Олександр Саінсус (3,2%). Екс-меру, судячи з усього, навряд чи варто брати участь в наступних перегонах.

Голоси ВО «Батьківщина» ділять керівник фракції в міськраді Павло Топчій (7,9%) та в.о. міського голови і секретар міськради Іван Марковський (6,8%).

Має стартові позиції, щоб поборотись за мерське крісло і колишній міський голова Володимир Пузаков (4,1%). Але йому бракує політичної сили, яка б його підтримала.

Лариса Онул також дещо втратила, у порівнянні з осінніми виборами, однак її рейтинг в рази перевищує партійний (УДАРу) – 5,7%. Решта кандидатів мають занадто низький рівень впізнаваності, тому їхні відсотки – це передусім відсотки партій, що можуть їх висунути.

 

Не оминула своєю увагою АПН і питання перейменування міста. Тут, серед кіровоградців, що не проти перейменування (а таких – 62%) і визначились зі своїм вибором, маємо наступну ситуацію:

  1. Єлисаветград – 27,4%
  2. Златопіль – 25,2%
  3. Інгульськ – 16,7%
  4. Ексампей – 14%
  5. Благомир – 5,5%
  6. Кропивницький – 4,9%
  7. Лелеків – 3,3%
  8. Новокозачин – 1,6%
  9. Інші – 1,4%

Група прихильників Єлисаветграду – досить стабільна (27,4%). Вона практично не змінилась з 2010 року, коли АПН вперше проводила опитування з цього питання. Але сьогодні ця назва майже зрівнялась у підтримці із іншим варіантом – Златопіль (25,2%).

З великим відривом від лідерів ідуть Інгульськ (16,7%) та Ексампей (14%). Решта варіантів користується ще меншою підтримкою.

Паралельно з опитуванням думки громадян, АПН провела і експертне опитування активних кіровоградських користувачів мережі Фейсбук. Учасникам опитування було запропоновано оцінити 10 варіантів назв міста за десятибальною шкалою, обовязково давши всім різні оцінки.

Це опитування не є презентативним, однак дозволяє оцінити рівень сприйняття суспільством тієї чи іншої назви. Результати нас дещо здивували:

Низькі результати Єлисаветграда пояснюються дуже сильною поляризацією суспільства. Цій назві майже у всіх випадках давали або найвищий бал, або найнижчий. При чому, найнижчих оцінок було трішки більше. У випадку зі Златополем поляризація була значно меншою.

Ексампей несподівано посів першу сходинку, хоча найвищий бал отримував не часто. Проте, найнижчого балу він не отримав жодного разу, перебуваючи, переважно, в середньому діапазоні.

 

Для довідки: Дослідження проведене Асоціацією Політичних Наук на замовлення Інституту Стратегічних Ініціатив з 15 по 25 червня 2015 року. Було опитано 1000 респондентів віком від 18 років, постійних мешканців Кіровограда, за вибіркою, що репрезентує доросле населення за основними соціально-демографічними показниками. Вибірка опитування будувалася як стратифікована, багатоступенева, випадкова із квотним відбором респондентів на останньому етапі. Опитування здійснювалося у місті Кіровоград. Теоретична похибка вибірки (без врахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,5% з імовірністю 0,95.

Download
Кіровоградські рейтинги.pptx
Microsoft Power Point Presentation 3.6 MB

Write a comment

Comments: 0