Через саботаж владою антикорупційних законопреоктів подолання політичної корупції в державі відтерміновується на невизначений час - експерти

Системна боротьба з політичною корупцією не можливе без запровадження державного фінансування політичних партій. Нерівномірний доступ до фінансових ресурсів для виборчих кампаній змушує партії звертатися по допомогу до олігархів, втрачаючи власну незалежність.

 

Ще одним кроком в напрямку боротьби з політичною корупцією є створення в Антикорупційного бюро, яке б розслідувало злочини високопосадовців. Однак судячи з останніх подій, нинішня влада гальмує прийняття цих важливих законопроектів. Для очищення від політичної корупції громадськості необхідно активізуватися та розпочати системну кампанію публічного тиску на владу.

 

Такі висновки зробили експерти, які виступали під час прес-конференції «Дорожня карта з реформування системи політичних фінансів: як позбутися впливу олігархату?», що пройшла 17 вересня у інформагентстві «Уніан».

Голова експертної ради при Комітеті ВРУ з питань боротьби з організованою злочинністю та корупцією Віктор Таранохарактеризував боротьбу з політичною корупцією як один з ключових напрямків у сфері протидії корупції в Україні. За його словами, сьогодні Україна узяла перед своїми міжнародними партнерами зобов’язання щодо збільшення прозорості фінансування політичних партій і ця реформа є незворотною.

 

«Чи не єдиним механізмом позбутися такого явища як політична корупція, забезпечивши прозорість і підзвітність рішень політичних партій, є впровадження системи їх державного фінансування, - заявив Віктор Таран. -  У більшості європейських державах та країнах Північної Америки існують різні моделі, за яких функціонування політичних партій частково покривається державою».

 

Також Віктор Таран продемонстрував результати всеукраїнського експертного опитування «Визначення алгоритму запровадження системи державного фінансування політичних партій і виборчих кампаній», у якому взяли участь більше 400 експертів з усіх регіонів України.

 

«Відповідно до загальних результатів дослідження, найбільше експертів (30,1%) вважають, що державне фінансування має виділятися і на статутну, і на виборчу діяльність партій. Трохи менше, 25,7% респондентів, вважають, що компенсації мають бути спрямовані лише на виборчу діяльність, 24,6 – лише на статутну діяльність», - повідомив Віктр Таран.

 

Експерт Центру політичних студій та аналітики Гліб Канєвськийпредставив Дорожню карту з реформування політичних фінансів. Вона створена на основі експертних опитування та результатів експертного круглого столу, присвяченого прозорості фінансування політичних партій.

 

Зважаючи на складність сприйняття в українському суспільстві ідеї державного фінансування політичних партій, експерт запропонував запровадити комплекс заходів, який би охоплював різні цільові аудиторії та забезпечив би системну реалізацію даної ідеї.

Першим важливим кроком до виводу партій з-під орбіти олігархів має стати широка публічна кампанія з тиску на депутатів. Одночасно з цим має розпочатися широка освітня кампанія, яка включатиме експертні круглі столи за участі журналістів, статті у попуряних друкованих та інтернет виданнях та теми у політичних шоу.

 

«Усвідомлення українцями факту, що політики фінансуються винятково за їхні кошти, підштовхує їх цікавитись суттю діяльністю політичних партій, спонукає голосувати їх за партії, відштовхуючись від партійних програм, а не особистої харизми лідера» - вважає Гліб Канєвський.  

 

Наступним кроком має стати розробка законопроектів щодо державної фінансово-матеріальної підтримки партій і виборчих кампаній На цьому етапі має передбачатися створення парламентської міжфракційної групи, яка просуватиме у Верховній Раді законопроекти щодо державної підтримки політичних партій та виборчих кампаній. До складу групи має обовя’зково увійти представники громадського середовища, експерти, які разом розроблятимуть законопроект та вистуватимуть його публічними лобістами.

 

Паралельно слід ініціювати у публічному просторі інші питання, пов’язані з тематикою фінансової прозорості політичного процесу. Зокрема, є доцільним просування теми заборони платної політичної реклами, яка діє в більшості країн Західної Європи.

 

«Як показує виборчий процес, більшість партій мають сьогодні значні рейтинг, так чи інакше пов’язані з певними олігархами. На жаль, ми вже не встигнемо змінити цей факт.  Поступові кроки, що включатимуть не тільки розробку законопроектів та їх адвокатування, але й просвітницьку кампанія та співпрацю зі ЗМІ, можуть очистити Раду від політичної корупції вже через 5 років»,  - підсумував Віктор Таран.

Write a comment

Comments: 0