Євросуд не зобов’язував Україну ухвалювати саме спецзакон про протести, – правозахисники

В рамках діяльності Всеукраїнської ініціативи «За мирний протест!» вчора правозахисна організація Інститут Республіка провела прес-конференцію в інформаційному агенстві «Інтерфакс-Україна». Основною темою було рішення Європейського Суду у справі «Шмушкович проти України».

 

У прес-конференції взяли участь Володимир Чемерис, правозахисник, Голова Інституту Республіка, експерт Всеукраїнської ініціативи «За мирний протест!», Михайло Шмушкович, заявник у справі, координатор Всеукраїнської ініціативи «За мирний протест!» в Одеській області, Михайло Каменєв, правозахисник, експерт Всеукраїнської ініціативи «За мирний протест!»

 

14 листопада 2013, Європейський суд з прав людини оприлюднив рішення у справі «Шмушкович проти України»Суд встановив порушення права Шмушковича на здійснення свободи зібрань, та зобов’язав Україну виплатити компенсацію розміром у 2000 євро.

 

Як і в попередньому рішенні «Вєренцов проти України»Євросуд наголосив на необхідності зміни чинного законодавства, а не на необхідності ухвалення саме спеціального закону про мирні зібрання. Суддя Євросуду, професор Києво-Могилянської Академії Станіслав Шевчук зазначив у своїй окремій думці по справі Шмушковича, що не бачить потреби у спеціальному законі про свободу зібрань. Більше того, суддя вважає, що позиція про необхідність спеціального закону є хибною і свідчить про те, що Конституція не має прямої дії і потребує «стимулюючого» закону.

 

«На мій погляд, стаття 39 у поєднанні зі статтею 8 Конституції, яка встановлює пряму дію конституційних положень, підлягають безпосередньому застосуванню судами і кожен може звернутися до суду безпосередньо для захисту конституційних прав і свобод. Суть свободи і полягає в тому, що її не потрібно законодавчо врегульовувати. Спеціальний закон може її обмежити і тому, є небезпечним». – зазначив Станіслав Шевчук.

 

«Від початку свого створення, Всеукраїнська ініціатива «За мирний протест!» наголошує на необхідності внесення змін до чинного законодавства та хибної адміністративної практики. Порівнюючи ситуацію 2010-2012 років з поточною, слід зазначити, що судова практика вже почала змінюватись на краще. Про це свідчать рішення українських судів за 2013 рік, та – як приклад – кількість встановлених судами обмежень свободи зібрань. 

 

Статистичні дані говорять, що кількість обмежень свободи зібрань та адміністративних переслідувань  зменшується», – констатував Володимир Чемерис.

 

Кількість встановлених судами обмежень свободи зібрань

(за офіційною інформацією Державної судової адміністрації та Вищого адміністративного суду)

 

Закінчено провадження

Із задоволенням позову

%
2010 240 184 76,7
2011 289 237 82,0
2012 414 349 84,3
2013 1-е півріччя   86   56 65,1
2013 (прогноз) 172 112 65,1

 

«У законодавстві України існує низка норм, що обмежує свободу зібрань, – зазначив Михайло Каменєв. – Всеукраїнська ініціатива «За мирний протест!» на початку листопада 2013 року оголосила про створення відкритої робочої групи щодо внесення змін до чинного законодавства у сфері свободи зібрань. Ми запрошуємо до участі усіх зацікавлених осіб. 26 листопада ми плануємо провести спільний круглий стіл і почати роботу за участі депутатів профільного комітету Верховної Ради України, суддів, представників НУО та експертів».

Михайло Шмушкович, заявник по справі, виразив своє сподівання, що українська влада буде з повагою ставитися до прав та свобод своїх громадян і сприятиме їхній реалізації: «Справа Вєренцова та моя показали, що громадянське суспільство в Україні не беззахисне та уміє відстояти власні права.

 

На жаль, Україна щороку втрачає значні кошти через порушення прав людини — тільки на 2013 рік уряд передбачав витрати в розмірі 85 мільйонів гривень для виплат компенсацій за рішеннями Європейського суду. Сподіваюсь, що наша держава перестане наступати на одні й ті ж самі граблі і буде поважати права та свободи людини».

 

Додаткова інформація за телефоном – 050-380-62-68, В. Чемерис, 050-333-60-09 М. Шмушкович

 

Переклад рішення Євросуду у справі “Шмушкович проти України” українською мовою – http://bit.ly/1aooHMs

 

Переклад рішення Євросуду у справі “Вєренцов проти України” українською мовою http://bit.ly/1jiokE6

Write a comment

Comments: 0