Громадськість звернулася до Головування ОБСЄ щодо закону про референдум

Сьогодні Коаліція громадських організацій "За чесний референдум" звернулася до делегації українського Головування в ОБСЄ із закликом "невідкладно привести цей Закон (ЗУ "Про всеукраїнський референдум". - прим.ред.) у відповідність до Конституції України та стандартів Ради Європи у сфері референдумів."

Звернення від Коаліції було виголошене представницею Центру Громадянських Свобод Валерією Рибак у Варшаві під час щорічної Наради з розгляду виконання зобов'язань з людського виміру ОБСЄ, на сесії, присвяченій демократії на національному та місцевому рівнях. Зауважимо, що щороку Нарада з розгляду виконання зобов'язань з людського виміру ОБСЄ збирає правозахисників з країн-учасниць ОБСЄ для діалогу як із міжнародною структурою, так і з представниками власних урядів. Нагадаємо, що 2013-й - рік Головування України в ОБСЄ, саме тому до нашої країни прикута особлива увага з боку світової спільноти.

 

У зверненні низка громадських, правозахисних та експертних організацій вчергове (до того Коаліцією вже було оприлюднено кілька звернень до найвищих органів державної влади в Україні) наголошують на небезпеках, які несе ЗУ "Про всеукраїнський референдум", передусім, на тому, що "всупереч показовій "демократичності", він робить неможливим реальне волевиявлення народу та створює умови для узурпації державою права визначати та змінювати конституційний лад в Україні". 

Документ нагадує, що цей закон був розкритикований Венеційською комісією. Необхідність внесення змін до нього підкреслювали також представники як влади, так і опозиції. Окрім того, пункт, присвячений Закону, міститься в Порядку Денному Асоціації.

Під зверненням поставили свої підписи зокрема Центр Громадянських Свобод, Український незалежний центр політичних досліджень, Центр політико-правових реформ, Центр.UA, ГО "Опора", ВГО "Республіка", Рух добровольців "Простір свободи", Інститут Політичної Освіти, Східноукраїнський центр громадських ініціатив, Інформаційний центр "Майдан Моніторинг", Інститут демократії імені Пилипа Орлика, Міжнародний інститут демократій, Центр інформації про права людини, Громадський рух "Ми - Європейці!".

Повний текст звернення читайте нижче:

 

 

Делегації

українського Головування в ОБСЄ 2013 р.

 

ЗВЕРНЕННЯ

щодо Закону України "Про всеукраїнський референдум"

Коаліції громадських організацій "За чесний референдум "

 

Коаліція громадських організацій "За чесний референдум" звертається до України як до Головуючої країни в ОБСЄ, аби вчергове − цього разу з міжнародної трибуни − звернути увагу на проблеми виконання зобов'язань ОБСЄ в галузі людського виміру, котрі виникли у зв'язку з ухваленням Закону України "Про всеукраїнський референдум".

Закон "Про всеукраїнський референдум" був ухвалений із грубими порушеннями конституційної та парламентської процедур у листопаді минулого року. Влада пішла на порушення процедури, аби ввести у правове поле недемократичний та неконституційний по суті своїй Закон. Всупереч показовій "демократичності", він робить неможливим реальне волевиявлення народу та створює умови для узурпації державою права визначати та змінювати конституційний лад в Україні. Таким чином, правовий акт дозволяє скопіювати "успішний" досвід використання референдуму тоталітарними режимами.

На небезпеках цього Закону для конституційної стабільності та законності в Україні робить акцент у своєму червневому висновку Венеційська Комісія. Євроінтеграційний курс України зобов'язує державу змінити неконституційні та недемократичні положення Закону України "Про всеукраїнський референдум" напередодні можливого підписання Договору про Асоціацію Україна-ЄС. Нагадаємо, що пункт, присвячений Закону, міститься в Порядку Денному Асоціації.

Наша Коаліція у своїх зверненнях до Президента, народних депутатів, Омбудсмана, Конституційної Асамблеї України неодноразово заявляла, що цей Закон прямо суперечить Конституції України та вимагає оцінки з боку Конституційного Суду України . Про те, що положення Закону мають бути переглянуті, публічно говорили представники як влади (наприклад, Прем'єр-міністр України Микола Азаров), так і опозиції (однією з найбільших загроз цей закон назвала в нещодавньому інтерв'ю Юлія Тимошенко). Утім, на сьогоднішній день можемо констатувати свідому бездіяльність влади, в той час як Закон − діє!

Враховуючи ці обставини, ми закликаємо українське Головування невідкладно привести цей Закон у відповідність до Конституції України та стандартів Ради Європи у сфері референдумів.

Зі свого боку, Коаліція громадських організацій "За чесний референдум" готова взяти участь у законопроектній роботі щодо зміни правового регулювання інституту референдуму в Україні та забезпечити широке публічне обговорення суті змін.

 

Варшава, 30 вересня 2013 року

 

Центр Громадянських Свобод

Український незалежний центр політичних досліджень

Центр політико-правових реформ

ГО Центр.UA

ГМ Опора

ВГО Республіка

Рух добровольців "Простір свободи"

Інститут Політичної Освіти

Східноукраїнський центр громадських ініціатив

Інформаційний центр "Майдан Моніторинг"

Інститут демократії імені Пилипа Орлика

Міжнародний інститут демократій

Центр інформації про права людини

Громадський рух "Ми - Європейці!"

Кримський правозахисний центр "Дія", Олександра Дворецька

ГО"Всеукраїнська Правова Країна", Вікторія Арт

Асоціація Політичних Наук

Комітет відновлення історичної справедливості

Кіровоградська обласна молодіжна громадська організація "Молодий Народний Рух"

Громадський рух "Чиста Україна"

Всеукраїнська ініціатива "Рух Державотворців"

Кіровоградська обласна молодіжна  громадська організація "Молодь разом"

Кіровоградська обласна молодіжна  громадська організація "Майбутнє нації"

Кіровоградський Народний Контроль

Товариство "Гідність", Конотоп

Молодіжна організація СТАН

Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

 

 

 

Write a comment

Comments: 0