Кіровоградці не відчувають жодних проблем в реалізації права на мирні зібрання і не бажають його обмежувати

Про це йшлося на прес-конференції координатора Всеукраїнської ініціативи «За мирний протест!» в Кіровоградській області Дмитра Сінченка.

Протестні заходи проти реанімації скандального законопроекту №2450 про мирні зібрання 12 та 13 червня відбулися також у Києві, Ужгороді, Донецьку, Харкові, Луганську, Івано-Франківську, Рівному, Херсоні, Маріуполі, та Одесі. Активісти стверджують, що “проект Януковича-Захарченка-Cтавнійчук” разом з депутатами партії парламентської більшості можуть зареєструвати і депутати-опозиціонери Валерій Пацкан та Андрій Шевченко.

“Чому опозиційні депутати вирішили підтримати цю вбивчу для протестів законодавчу ініціативу? Я бачу тут три можливі причини. Може, вони не читали законопроекту і не розуміють його небезпек? Навряд чи це так. Наші експерти неодноразово публічно наводили власні аргументи і не отримували на них жодної гідної відповіді. Можливо, їх залякала чи купила влада? Але тоді би ми мали отримати якусь реакцію лідерів Батьківщини та УДАРу, наприклад, їх могли би виключити з фракцій…

 

Я вважаю, що опозиція хоче монополізувати собі право на протест. Адже після ухвалення такого закону провести протестну акцію стане можливим лише маскуючи її під зустріч з народним депутатом згідно ЗУ «Про статус народного депутата», і незалежним громадським активістам доведеться йти до опозиційних нардепів і фарбуватись у кольори їхніх політсил. Сама ж опозиція на Кіровоградщині на сьогодні взагалі не здатна провести жодного протесту…” – пояснив кіровоградський координатор Всеукраїнської ініціативи “За мирний протест!” Дмитро Сінченко.

Протестувальники стверджують, що “проект Януковича-Захарченка-Cтавнійчук”, у разі його ухвалення парламентом, призведе до різкого збільшення неправосудних судових заборон мирних протестів, масових випадків кримінального переслідування протестувальників, адмінарештів та багатотисячних штрафів. А також призведе до ухвалення нових антиконституційних рішень місцевих органів влади, покликаних обмежити свободу мирних зібрань.

Політично чи економічно небажані акції суд зможе забороняти ще легше, бо проект пропонує зобов’язати людей повідомляти владу про протест за два дні. Якщо ж протестувальники вирішать уникнути цього зобов’язання, то їм потрібно буде доводити “беркуту”, судовому виконавцю та судді, що повідомити про протест за два дні було саме “неможливо“ і їх протест був саме “невідкладним“. Проект також пропонує, щоб неподання або несвоєчасне подання повідомлення про протест саме зумовлювало його заборону в суді.

Також, за словами Дмитра Сінченка, в Кіровоградській області на сьогоднішній день не існує жодних проблем з реалізацією права на мирний протест. Не зафіксовано жодного випадку, коли би влада намагалась перешкодити проведенню мирного зібрання, і, тим паче, вдавалась би до силового розгону акції. Ситуація зі свободою мирних зібрань на Кіровоградщині без перебільшення – найкраща в Україні. В той же час протестна активність громадян досить низька. Це можна пояснити, зокрема і тим, що проблеми за часту вдається вирішити, не вдаючись до протестів.

У разі реєстрації скандального законопроекту активісти ініціативи обіцяють вдатись до масштабних акцій протесту.


Докладніше про небезпеки “проекту Януковича-Захарченка-Cтавнійчук” читайте тут - http://bit.ly/118HzaP

Write a comment

Comments: 0