Кіровоград “За мирний протест!”

15 листопада розпочалася Всеукраїнська кампанія збору підписів під зверненням до Верховної Ради та Президента України щодо захисту права на мирні протести. Кампанія організована у рамках Всеукраїнської ініціативи “За мирний протест!”.

 

У Кіровограді акція відбулась о 15.00 на площі ім. Кірова. Активісти різних громадських організацій з різними атрибутами кухні (друшляк, ополоник), та пультами від телевізора розгорнули плакати з гаслами «Протестуй не на кухні, протестуй не на дивані, а на вулиці!» та «Захисти своє право на краще життя». Цим молодь закликала громадян користуватись своїм правом на мирний протест і відстоювати його. Далі активісти вирушили збирати підписи під зверненням. Всього за перший день вдалось зібрати близько 300 підписів.

Також захід відвідали громадські діячі з Олександрії, де діє неконституційне рішення міської ради стосовно порядку проведення мирних зборів.

 

Як пояснив координатор ВІ «За мирний протест!» у Кіровоградській області Дмитро Сінченко:«Сьогодні у всіх обласних центрах було презентовано ініціативу та розпочато збір підписів. Кіровоград не став винятком. Хоч у нашому місті мітингувати ніхто не забороняє, ми солідарні з тими регіонами, у яких це громадянське право істотно обмежується. Натомість змушені констатувати, що, не зважаючи на важку соціально-політичну ситуацію в регіоні, кіровоградці найменше в Україні відстоюють свої права шляхом мирних протестів. Тому цей захід є одночасно закликом до співвітчизників бути небайдужими та захищати свої права та свої переконання».

 

 

Ініціатива об'єднала всеукраїнські та регіональні правозахисні та молодіжні організації, профспілки та окремих експертів та активістів для того, щоб захистити право на мирний протест. Кампанію очолив відомий український правозахисник Володимир Чемерис.

 

Учасники ініціативи переконані, що мирний протест часто залишається єдиним способом впливу на владу. Люди виходять на вулиці вимагати кращого життя для себе і своїх родин, відстоювати справедливі зарплати, пенсії, стипендії та податки. Сотні тисяч наших співгромадян вже захистили свої інтереси завдяки мирним протестам.

 

Наразі у Верховній Раді знаходиться проект закону №2450. Цей законопроект встановлює обмеження для проведення будь-яких мирних протестів. Окрім спроб законодавчих обмежень, останнім часом усе агресивніше на мирні протести реагують правоохоронні органи. Дані соціологічного моніторингу Центру дослідження суспільства відмічають, що після обрання Президентом України Віктора Януковича репресії проти активістів збільшились від 14 на 100 протестних дій, до 18. Останні протести біля Верховної Ради також демонструють зростання соціальної агресії.

 

Саме тому ми виступаємо за врегулювання права на мирні протести на рівні законодавства та практики роботи правоохоронних органів та органів місцевого самоврядування. Таку ж позицію висловлює і ОБСЄ, експерти якої нещодавно відвідали Київ та висловили підтримку починанням громадських організацій з урегулювання права на мирні протести в Україні.

 

Для того, щоб отримати інформацію про події в інших регіонах, відвідайте сайт ініціативи:http://www.zmina.org.ua/ 

Write a comment

Comments: 0