Опитування: кіровоградцям не подобається ані Кіровоград, ані Єлисаветград

Такі дані соціологічного опитування оприлюднила Кіровоградська обласна організація "Асоціація Політичних Наук". Опитування проводилось у зв'язку з проведенням громадських слухань з приводу перейменування міста Кіровоград, призначених на 27 квітня 2010 року.

Водночас, за повернення місту назви Єлисаветград виступають лише 23% мешканців Кіровограда. Решта (28%) підтримала б якусь альтернативну назву, якби вона була запропонована.

Проти обох запропонованих назв налаштовані більша половина прихильників Нашої України і Сильної України, трохи менше – Фронту змін, близько третини – БЮТівців, та практично всі прихильники націоналістичних партій (ВО Свобода, УНП, НРУ тощо).

На противагу, найбільшими прихильниками назви Кіровоград (28%) є комуністи та соціалісти, половина регіоналів а також третина прихильників БЮТу.

Чверть прихильників БЮТу і Фронту змін (26%) готові підтримати ідею про перейменування міста на Єлисаветград (проти цієї назви виступають відповідно 52% і 48% прихильників цих політичних сил), а також половина регіоналів.

Резервом прихильників ідеї перейменування є ті 21% городян, які не проти перейменування в принципі, однак побоюються проблем, які можуть виникнути в результаті зміни назви та коштовністю цього процесу. Також побоювання викликане безальтернативністю пропонованого референдуму (лише два варіанти назв) та відсутністю загальнодоступних достовірних джерел інформації про історію краю. У разі вирішення цих проблем вони б підтримали перейменування міста

Серед альтернативних назв найчастіше зустрічаються Новокозачин, Златопіль, Ексампей та Інгульськ.

Дослідження проводилося 12-16 квітня. Було опитано методом інтерв'ю 1000 респондентів віком від 18 років і старше. Помилка репрезентативності дослідження від 1,8% до 3%.

Write a comment

Comments: 1
  • #1

    ратвв (Thursday, 16 February 2017 21:56)

    що це за брєдятіна?