"Ігри влади" у Кіровограді

Політики лише формулюють те, що думають їхні виборці, навіть якщо вони, виборці, ще не здогадуються про це – так кажуть гострослови-політологи, оцінючи діалог «політик-виборець» на сучасному етапі розвитку країни. А як насправді  відбувається  моделювання усіх політичних процесів у нашій державі?  На якому рівні знаходиться політична свідомість пересічної української молоді?  Чи реально сьогодні думаючій молодій людині взяти участь у побудові держави?

 

Майже самостійно відповіді на ці питання намагалися знайти активні молоді люди Кіровоградщини, на цього разу студенти Кіровоградського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка. Саме за підтримки Обласної громадської організації «Моя Кіровоградщина», "Асоціації Політичних Наук" та Спілки молодих політологів України в обласному центрі  планується провести вісім подібних зустрічей із молоддю інших вищих навчальних закладів. Цими вихідними моделювали свою окрему державу з органами влади та народом студенти педуніверситету, наступними у цій спробі  є ДЛАУ,  КНТУ, Кіровоградський кооперативний коледж економіки і права. ім. М.П.Сая тощо. Метою такого тренінгу, за словами голови Клубу міжнародної політики Руслана Стадніченка, є виявлення неформальних лідерів у студентському середовищі, можливість стажування в органах державного самоврядування, розуміння молоддю особливостей виборчої системи і виборчих механізмів, підвищення рівня політичної свідомості молодих українців.

 

Модератор гри-тренінгу «Ігри влади – моделювання парламентської демократії», один із авторів-розробників даної «стратегії», голова Спілки молодих політологів України Андрій Єременко зазначив, що молоді кіровоградці на пристойному рівні розбираються у механізмах побудови ефективної держави, якщо порівнювати зі студентами інших обласних центрів (подібні тренінги проводились у Івано-Франківську, Севастополі, Харкові, Києві, Запоріжжі). Найчастіше участь у грі беруть майбутні політологи, психологи, історики, правознавці, філологи, лідери молодіжних громадських організацій (наприклад, серед учасників цього разу було чимало членів КОО «Молодий Народний Рух»), представники студентських рад вузів та просто активна молодь, якій не байдуже майбутнє держави і своє власне. Звичайно, емоції беруть гору над професіоналізмом (який у декого просто на етапі оформлення), коли долю віртуальної країни вирішує кинутий кубик із позначками від одного до шести (одна позначка – твою країну спіткає велике лихо, що нанесе шкоди економіці, дві позначки – лихо меншого масштабу). Але з часом починаєш розуміти, що складність побудови можелі держави в якійсь аудиторії з умовною казною і, наприклад, умовною інфраструктурою, порівняно із складністю побудови реальної держави є просто мізерною.

За словами Ейнштейна, політика набагато складніша за фізику, але не торкатися ні тієї, ні іншої науки у своєму житті просто неможливо. Взявши на озброєння ці слова, можна стверджувати: якщо ти не займатимешся політикою, політика займеться тобою, і зробить це мимовільно й корисно для обох сторін…

Інна Тільнова

Write a comment

Comments: 0